joi, 22 aprilie 2010

Mesajul meu de Ziua Pamantului


Asociatia Dianthus ne propune sa scriem azi un mesaj pentru Ziua Internationala a Pamantului.
Cand cineva aude de o zi cu tenta ecologica, primul impuls este sa strige in gura mare cum sorteaza el gunoiul, cum merge mai mult cu bicicleta, cum spala vasele cu apa chioara, cum se uita la televizor cu lumina stinsa, cum isi cumpara carbuni de la supermarket sa faca gratar si nu taie copaci etc.
Ei bine, eu nu am sa ma laud cu astfel de chestii pentru ca:
- nu (mai) sortez gunoiul pentru ca in momentul de fata, desi exista in orasul meu tomberoane speciale pentru materialele refolosibile, nu am vazut nici macar o data masina aia speciala care le colecteaza. O singura masina aduna tot gunoiul, la gramada, o data pe luna. Asta daca tomberoanele colorate si speciale mai sunt in picioare sau intregi. De obicei sunt rasturnate, rupte si inconjurate de mormane de "materiale reciclate" pe care nu le mai aduna nimeni daca nu sunt IN tomberon. Cred ca ma intelegeti atunci de ce prefer sa arunc gunoiul la tomberonul cu de toate, care este golit de doua ori pe saptamana.
- nu stiu sa merg cu bicicleta. Merg mult pe jos de nevoie, pentru ca nici masina nu am. Nu vad nimic de lauda in asta.
- spal vasele cu detergent pentru ca imi place sa mananc din vase curate, fara grasime "reciclata".
- sunt de parere ca, daca ai un televizor cu diagonala de 108cm, esti un fraier daca mai ti si lumina aprinsa. Nu mai are rost :) Nu am un astfel de tevizor, deci trebuie sa recunosc ca mai uit sa sting lumina. In schimb, niciodata nu las aprinsa o lumina intr-un loc in care nu sta nimeni la momentul acela.
- etc.
Ar fi multe de spus si de dezbatut. :(
Cineva spunea o data: in viata ta trebuie sa cladesti o casa, sa faci un copil si SA SADESTI UN POM. Daca fiecare dintre cei care se bat cu pumnii in piept cat de ecologisti sunt ei, ar sadi macar un pom in viata lui, altfel ar sta lucrurile, nu credeti? Daca am aduna gunoiul dupa noi de fiecare data cand mergem la iarba verde, nu-i asa ca nu ar mai avea cei de la diferite partide sa stranga in campania electorala (si astfel ar fi obligati sa ne arate altfel cum vor ajuta ei orasul:) ) Daca am invata macar sa pastram ce avem in loc sa distrugem, nu-i asa ca am avea mai multe? Daca am respecta pamantul in fiecare zi, nu doar in 22 aprilie? Greu, nu?
Inchei acum cu o avertizare: din pamant ne tragem si-n pamant ne ducem!

5 comentarii:

 1. Super tare. Sincer, la obiect ! Imi place !! :)

  RăspundețiȘtergere
 2. Hey! Am citit articolul....mi se pare interesant, dar vreau sa te contreazic la partea cu gunoiul selectiv! Chiar acuma intr-o zi a venit o masina de gunoi care aduna doar tomberonul galben:)! Deci dupa parerea mea...ai putea continua sa arunci selectiv! :)
  Succes!

  RăspundețiȘtergere
 3. Feri, ma bucur ca-ti place :)
  Diana, eu cred ca tu esti o mare norocoasa :) Chiar exista o masina care ridica gunoiul DOAR din tomberonul galben? Pe ce strada ai vazut-o sa ma mut si eu acolo :) Glumesc :)

  RăspundețiȘtergere
 4. Pai sa stii ca de fapt este o masina compartimentata care baga gunoiul exact in locul necesar. Chiar daca pe dinafara pare una singura... Deci keep going!

  RăspundețiȘtergere
 5. Atunci inseamna ca mai e o sansa :)
  Sincer, nu am vazut ca masina are mai multe compartimente. Dar daca zici tu... ;)

  RăspundețiȘtergere

Cele mai citite articole din acest blog