marți, 5 martie 2013

De-as avea un sot cat o musca - Hatice Maryem


Aceasta este una dintre cartile primite pentru recenzie de la editura All, in cadrul campaniei vALLuntar - mai multe carti, mai multe sanse.
De-as avea un sot cat o musca este o cartulie subtirica, de nici 100 de pagini, care la prima vedere pare a fi o carte de povesti pentru copii. Nu va lasati prada primelor impresii si dati o sansa acestei carti! Citind-o veti lua parte la un exercitiu de imaginatie, impartit in 31 de parti, in care tema principala este relatia dintre o femeie si sotul ei. Cele 31 de parti sunt total diferite una de cealalta, vorbesc despre oameni si casnicii diferite, si totusi au un punct in comun: toate pornesc de la presupunerea " Daca-s fi sotia unui... ".
Autoarea se identifica in fiecare personaj feminin principal pomenit in cele 31 de scenarii. Descrie cu simplitate, umor, sensibilitate si tristete intamplarile si sentimentele traite de aceste personaje feminine. Citind aceste povestiri am avut impresia ca autoarea este ferm convinsa de rolul limitat al femeii intr-o casnicie. Ea trebuie sa faca totul pentru sotul ei, dar mai ales trebuie sa aiba langa ea un sot, indiferent cum este el. Avand in vedere ca autoarea este de origine turca, iar in Turcia femeile "isi stiu bine locul", aceste povestiri nu m-au socat. M-au facut insa sa ma intreb daca eu as fi in stare sa stau langa un sot a carui cea mai mare calitate este aceea de a fi sot si atat.
Unele scenarii nici n-am vrut sa le iau in calcul, cum ar fi Sotia betivului, Sotia unui hoinar si Sotia unui om incapabil.  Altele mi s-au parut imposibile si tabu: Sotia fiului meu, Sotia tatalui meu. La unele am ras cu pofta: Sotia unui om in varsta, Sotia unui om chipes, Sotia primei iubiri.  Altele m-au intristat foarte mult: Sotia unei victime a sortii, Sotia unui imam, Sotia unui dulgher. Toate insa sunt scrise fara ascunzisuri si fara falsa pudoare. Cum altfel, daca nu cu sinceritate, poti raspunde gandurilor tale?
Ceea ce ar putea sa va surprinda este ca unele scenarii propuse in acest exercitiu de imaginatie nu sunt compuse din mai mult de cateva propozitii. Cu toate acestea isi ating scopul exact ca si scenariile care se intind pe cateva pagini, iar acest scop este acela de a va provoca sa dati frau liber imaginatiei.

Acest articol face parte din campania vALLuntar iniţiată de Grupul Editorial ALL, cu sprijinul ROMSILVA.

Pentru o recenzie şi 15 comentarii, bloggerul primeşte un copac pe care îl va planta într-un loc ales de el. Dacă o recenzie are mai mult de 15 comentarii, celelalte comentarii se vor cumula cu comentariile de la alte recenzii, de pe alte bloguri şi, la 20 de comentarii, o echipă a Grupului Editorial ALL va planta încă un copac într-un loc ales de ROMSILVA.
Ma ajutati sa maresc si eu padurea cititorilor?


84 de comentarii:

  1. Nu stiu cum ar fi sa am un sot fara nici o calitate. "Fisa postului" unui sot impune mai mult decit simpla existenta :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta este clar pentru toate femeile :D Dar ai observat cate femei fac tot posibilul sa pastreze langa ele un barbat doar pentru a nu ramane singure?

      Ștergere
  2. Trasnit nume pentru o carte!! :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trasnit, dar daca citesti cartea ai sa vezi ca este perfect ales :)

      Ștergere
  3. Cred că ai pus punctul pe i, Cristina.

    Din punctul meu de vedere, mai bine un divorţ reuşit decât o căsătorie ratată. Şi pentru a avea un divorţ reuşit, cei doi trebuie să aibă de câştigat. :)
    Există relaţii toxice care trebuie încheiate cât mai rapid cu putinţă, relaţii cărora trebuie să le spui adio în cel mai scurt timp posibil. Nu mi-aş dori să fiu niciodată soţia unui turc ...

    Felicitări pentru alegere! Good one, girl!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Maria, daca pornim intr-o casatorie cu gandul ca ne vom desparti atunci nu vad de ce ne-am mai casatorii :) Intr-o lume ideala toata lumea ar trebui sa se casatoreasca din dragoste si sotii sa se iubeasca vesnic. Lumea reala insa e mult mai dura si vad din ce in ce mai multe femei care fac orice le sta in putinta sa-si pastreze sotul numai pentru a nu ramane singure :(

      Ștergere
  4. Multumim pentru recomandare, Cristina. O sa o caut in librarii. Mult succes in continuare.

    Cred ca pentru oricare din noi ar fi mai usor daca nu ne-am propune sa-l schimbam pe celalalt sau, mai bine zis, sa ne alegem de la bun inceput pe cineva pe care sa-l acceptam asa cum e si care ne accepta asa cum suntem. :) Eu personal n-as vrea un sot cat o musca decat daca as fi musca. ;))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Titlul desi e un pic ciudat, este explicat foarte bine in carte :)
      Multumesc pentru comentariu!

      Ștergere
  5. Eu as propune si varianta "De-as avea un sef cat o musca".

    RăspundețiȘtergere
  6. Foarte haios titlu pentru o carte! Per ansamblu e o carte distractiva sau te-a intristat ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai mult m-a intristat, mai ales ca nu am fost de acord cu ideea principala, aceea de a-ti pastra sotul langa tine indiferent ce se intampla.

      Ștergere
  7. Interesanta recenzia...m-ai facut curioasa! Neaparat am sa cumpar cartea sa o citesc! In ceea ce priveste copacul...sper sa aduni atatea comentarii incat sa ai propria padure! Bafta :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Este prima recenzie pe care o citesc la cartea aceasta - chiar ma intrebam despre ce este vorba.
    Multumesc :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, are un titlu tare ciudat :D Cred ca din cauza asta e atat de interesanta ;)

      Ștergere
  9. Viu si eu c-o frunza in padurea de care zici:)N-am habar a scrie altceva, relatiile mele trecute m-au invatat sa nu zic "eu cu unu d'asta n-as trai in veci"!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Esti foarte deschisa la minte si esti dispusa sa incerci, nu? :D

      Ștergere
  10. Din fericire, oamenii nu-s doar in alb si negru. Barbatul betiv iubea cartile, cel hoinar - ca sa folosesc tiparele cartii - iubea filmul, din intersectia cu ei am mostenit bucurii uriase. C n-are fericiri carticioaso-filmicioase si nici nu stiu a-l atasa la vro categorie din carte, ar fi aia cu cel care ma iubeste:)Ce-mi plac mie cartile despre care scrii!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Maria, urmatoare despre care o sa scriu este Padurea Norvegiana, asta ca sa vezi ca si mie imi place sa scriu despre cartile care ti-au placut tie :)
      Bune obsesii ai capatat, deci e bine totusi sa ramai deschis la minte :)
      Vezi ca ai o leapsa de la mine. Nimic serios, doar sa ne mai si radem nitel :D

      Ștergere
  11. M-a tentat tare romanul, insa am ales altceva. Acum, citind toate recenziile atatorcarti minunate, le vreau pe toate...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te inteleg perfect :D Si eu imi doresc sa citesc o gramada de carti in urma acestei campanii :D

      Ștergere
  12. Imi place recenzia, ai punctat frumos calitatile cartii, cu siguranta as citi-o!

    RăspundețiȘtergere
  13. Abia astept sa plantam copacei impreuna la Medias. Imi doresc sa citesc si eu cartea pentru a surprinde momente ale vietii descrise si imaginate de o autoare de origine turca. Felicitari !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Antonela, n-am stiut ca si tu participi la campanie :) Am citit si eu prima ta recenzie, dar nu am putut comenta. Mai incerc :)

      Ștergere
  14. stilul in care este scrisa cartea m-a facut sa ma gandesc la Orasele invizibile ale lui Italo Calvino.
    pare o carte numai buna de citit intr-o librarie pe o vreme ploioasa.

    RăspundețiȘtergere
  15. Foarte haios titlu. Nu e rau un sot la casa omului :)

    RăspundețiȘtergere
  16. Felicitari si pentru tine.Yupiii. Plantam impreuna. Ai aici inca un blog, unde poti lasa comentariu. http://bibliotecamedias2008.wordpress.com/2013/03/09/poveste-de-viata-indragostita-de-un-masai/

    RăspundețiȘtergere
  17. Avand in vedere ca mai toate sotiile isi pun intrebarea "ce-ar fi daca.." cred ca e interesant de citit si perspectiva autoarei :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai fiecare are o parere si imaginatia noastra ne furnizeaza o gramada de raspunsuri ipotetice la fiecare intrebare :) Interesant este ca aceste raspunsuri ipotetice sunt influentate foarte tare de mediul in care traim :)

      Ștergere
  18. Răspunsuri
    1. Asta cam asa e :D Si cand te gandesti ca asta e doar varful aisbergului! :D

      Ștergere
  19. Sunt curios daca titlul e cel care te-a atras , ori stiai de carte ! Eu, barbat fiind, am ales Barbati si alte catastrofe , carte in care barbatul , din cate am apucat sa citesc , e caracterizat si analizat la crunt :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiam nimic despre cartea asta si da, titlul este cel care m-a convins sa o aleg :)
      Cartea aleasa de tine pare destinata pentru femei. Ce te-a facut sa o alegi pentru lecturare si recenzie? :D

      Ștergere
  20. este doar amuzanta , o luam asa cum este...ne amuzam si atat :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Coco, nu e deloc amuzanta. Este o carte serioasa, cu un titlu ciudat pe care il intelegi imediat dupa ce ai citit primele pagini.

      Ștergere
  21. Interesanta cartea! Mi-am facut deja o lista de cumparaturi in urma recenziilor citite :)

    RăspundețiȘtergere
  22. Da. interesant și controversant, în acelaș timp. O rămurică și de la noi.

    RăspundețiȘtergere
  23. Continutul suna mai interesant decat o arata titlul :).
    Cred ca o am si eu in bibiloteca, ar fi cazul sa o deschid.
    Ma gandesc ca autoarea tine atat de mult la rolul sotului pentru ca daca ramane fara sot, in zonele conservatoare de religie musulmana, o femeie nu prea mai are viitor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am vazut si in Romania femei care tin cu dintii de o casnicie numai pentru ca sunt ferm convinse ca fara un sot viata lor nu are nici un rost :(

      Ștergere
  24. Sună tare bine din descrierea ta. M-ai făcut curioasă! :D

    RăspundețiȘtergere
  25. Foarte draguta recenzia ta, recunosc ca m-ai facut sa ma gandesc la tipologia sotiei care voi fi. Inca o carte despre care nu am citit foarte multe recenzii, dar care se vrea pe o lista urmatoare de cumparaturi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Campania asta m-a facut si pe mine sa-mi fac o lista luuuunga de carti pe care vreau sa le citesc :D

      Ștergere
  26. Felicitări pentru recenzie! Trebuie să-mi cumpăr cartea ...

    RăspundețiȘtergere
  27. Trebuie să fie o carte pe "To read list", e musai :)))

    RăspundețiȘtergere
  28. hmmm practic niciodata nu ar trebuie sa ne lasam pacaliti de primele pagini ale unei carti ci sa cautam mai adanc in continut partea interesanta, daca nu o gasim din prima
    cartea asta pare faina, din recenzia ta :)

    RăspundețiȘtergere
  29. Ce titlu haios! Mi-a stârnit curiozitatea şi acum, după ce am citit recenzia, sunt şi mai curioasă :) (deşi nu sunt de acord cu ceea ce înţeleg că este ideea principală, de a avea un soţ cu orice preţ).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ideea in sine nu este nici pe placul meu. Trebuie insa sa recunoastem ca este un fenomen destul de normal chiar si in zilele noastre :)

      Ștergere
  30. dupa titlu si descriere pare o carte interesanta. spor la copacei

    RăspundețiȘtergere
  31. interesanta cartea...Am fost si eu sotie de... si as vrea sa o citesc. spor la copacei!

    RăspundețiȘtergere
  32. Interesanta cartea, dar nici eu nu sunt de acord cu ideea de baza. Nu as putea sa stau langa cineva care are doar un singur rol, acela de a fi sot. I need more :) Oricum m-a facut curioasa sa o citesc.

    RăspundețiȘtergere
  33. Pare o carte foarte interesanta, titlul m-a facut sa zambesc! :D

    RăspundețiȘtergere
  34. Planteaza un copac si la mine in curte :)

    RăspundețiȘtergere
  35. Eu vreau un sot si atat. Se ofera careva ?

    RăspundețiȘtergere
  36. Nu merita spalat dupa toti prostii

    RăspundețiȘtergere
  37. Titlul cartii e genial. :))
    Spor la plantat copaci! ^^

    RăspundețiȘtergere
  38. Am mai gasit o recenzie facuta acestei carti la o prietena din blogosfera. Spunea ca i-a placut, ca a fost o lectura amuzanta, relaxanta dar si care da teme de meditatie. :) Asa este.
    Spor! O zi frumoasa sa ai!

    RăspundețiȘtergere

Cele mai citite articole din acest blog