miercuri, 26 octombrie 2016

Am o casuta mica

  Casa mea nu este chiar mica si nici macar nu este a mea. Adica locuim la casa si platim chirie.
  In noiembrie 2015 ne-am mutam la casa. Ne-am dorit foarte tare sa locuim la casa si am fost foarte bucurosi cand am reusit sa ne indeplinim aceasta dorinta. Inainte de a ne muta am lucrat foarte mult pentru a imbunatati conditiile de locuit, deoarece cei care au stat acolo inaintea noastra nu au avut prea mare grija nici de casa si nici de curte.
  In iunie, cand am fost sa vad casa prima data, m-am indragostit de ea la prima vedere. Podelele sunt toate din lemn, geamurile sunt mari, camerele sunt mari dar nu exagerat de inalte ( casele vechi din Ardeal au camere foarte inalte!!!), camara mare, baie cu cada, beci foarte mare si zidit cu caramida. Curtea este mai mult lunga decat lata si era plina de buruieni mai inalte ca mine, dar avea potential si cu ochii mintii am conturat rapid o filigorie si tufe de trandafiri. Am zis da, am semnat contractul, am primit cheile si gata, suntem gata sa ne mutam!
  Mda, asa trebuia sa se intample. Lucrurile nu au stat chiar asa cum am crezut noi. Daca ne-ar fi deschis cineva ochii si ne-ar fi sfatuit sa cerem un certificat energetic inainte de a semna contractul de inchiriere, ne-ar fi scutit de o gramada de nervi, timp pierdut si bani cheltuiti mult peste bugetul alocat intial pentru renovare. Dragostea de la prima vedere s-a transformat in scurt timp in chin si oboseala peste masura, iar "zugravim, facem curat si ne mutam" s-a transformat in "si asta trebuie reparata/schimbata????". Bineinteles, daca am fi fost mai informati, am fi chemat un auditor energetic, el ar fi facut un audit energetic si in urma raportului am fi stiut exact ce avem de facut si la ce ne inhamam, deoarece printr-un audit energetic al unei constructii, specialisti atestati de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (auditori energetici atestati) determina caracteristicile termice si energetice si stabilesc din punct de vedere tehnic si economic solutiile de reabilitare si/sau modernizare termo-energetica a constructiei si instalatiilor de preparare apa calda si incalzire pe baza datelor din expertiza termica si energetica a cladirii (conform site-ului avizez.ro). Pentru ca nu am stiut atunci cum trebuia sa procedam, am pornit un santier care a durat "doar" 3 luni (!!!) si poate nu ne mutam nici atunci daca nu eram fortati de imprejurari (plateam doua chiri si doua seturi de facturi deja, iar astea, adunate la cheltuielile cu renovatul, erau greu suportate de bugetul nostru).
  Prima data, in nestiinta noastra, ne-am apucat de zugravit. Bineinteles ca a inceput sa cada tencuiala si am fost nevoiti sa dezbracam pana la caramida aproape toti peretii. I-am lasat sa se usuce bine, i-am tencuit iar, apoi am zugravit. Lemnaria geamurilor era in stare foarte buna, dar geamurile, desi erau duble, erau subtiri si o parte erau sparte, prin urmare am pus geamuri noi si mai groase. Pentru un plus de intimitate si caldura la iarna, am montat la ambele camere jaluzele exterioare. Peretii sunt foarte grosi si nu este necesara o izolare a lor, dar ar fi bine sa facem cat mai repede izolatie la temelie, pentru a opri umezeala sa urce in sus pe pereti.
  Cand a plouat intr-o zi mai tare, ne-a cazut un sfert din tavanul din baie (!!!) asa ca ne-am suit in pod si am vazut ca tiglele erau sparte, ba chiar si lemnaria era curbata periculos de tare si rupta in cateva locuri. Da, am schimbat si acoperisul. Nu a fost pe cheltuiala noastra, ci a proprietarului, dar a fost pe timpul nostru si am amanat lucrarile din interior pana a fost gata acoperisul. In baie a fost schimbat tot tavanul si l-am si izolat pentru un plus de caldura. Si tavanul din bucatarie a fost izolat tot atunci.
  La bucatarie am schimbat geamurile vechi cu unele termopan pentru ca erau intr-o singura foaie si tocurile nu erau in stare buna.
  Camara a fost construita ulterior, de vechii proprietari, deasupra intrarii in beci, si avea peretii subtiri, geamul intr-o singura foaie si spart, iar tavanul nu era protejat de un acoperis, prin urmare era acoperit de mucegai. In plus venea frig de acolo in bucatarie. Am dat jos toata tencuiala, pana la caramida, am lasat sa se usuce bine, am tratat peretii si tavanul cu solutie anti-mucegai, i-am izolat, am tencuit, am zugravit si pe jos am montat gresie. Geamul a fost schimbat cu unul termopan. Am dat jos usa dintre camara si bucatarie si planuim sa mutam aragazul in camara (am povestit intr-o fila de jurnal de ce).
  In toata casa am instalat becuri economice, iar in bucatarie avem lustra cu leduri. Instalatia electrica insa a trebuit schimbata toata, precum si toate prizele si intrerupatoarele.
  Spre norocul nostru era deja montata centrala pe gaz, destul de noua, deci nu a fost nevoie sa investim in asta. Caloriferul din baie trebuie schimbat, dar nu este o urgenta mare.
  Mai este destul de lucru, chiar si acum, la un an de cand ne-am mutat, chiar daca de la incheierea santierului intitial am tot reparat/schimbat cate ceva. Casa noastra a trecut intr-o clasa energetica superioara, dar se poate si mai bine.


Articol scris pentru a noua proba a concursului SuperBlog 2016 si tot ce este relatat aici este adevarat.

2 comentarii:

  1. Brrrrr! Eu mă văitam că după dragostea de la prima vedere am descoperit că-n apartament se blochează toate ușile, că termopanele asudă și că un apometru o fost motat pe invers. Păi o fost condiții perfecte față de povestea voastră.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De cand cu santierul vietii acum am fobie de orice chestie care trebuie modificata/schimbata. Mi-e pur si simplu frica sa ma apuc de un proiect deoarece sunt patita si stiu sigur ca o sa apara complicatii.
      Sa speram ca fobia asta se va diminua cu timpul :)

      Ștergere

Cele mai citite articole din acest blog