vineri, 16 februarie 2018

Primul pas in organizare



 In cautarile mele pe internet in rezolvarea problemei pe care o aveam cu organizarea timpului, a curateniei care ma stresa la maxim si a altor chestii in stransa legatura cu acestea doua, am dat peste o idee care mi-a atras atentia in mod deosebit: principala cauza care sta la baza dezordinii este cantitatea prea mare de chestii detinute. Asta se aplica si in cazul dezorganizarii in gandire, cu toate gadurile care se acumuleaza si nu au finalitate reala, dar despre asta voi vorbi mai detaliat alta data.
  Imi aduc aminte ca ideea asta nu m-a prins de la inceput, mai ales ca nu o regaseam in cazul meu. Eram ferm convinsa ca ceea ce detin imi trebuie, folosesc, ba chiar am nevoie de mai multe.
  Adoram si inca ador sa merg la cumparaturi! Era o pasiune sa gasesc cel mai mic pret pentru cea mai mare cantitate, vizitam in mod regulat magazinele second hand, targurile si bazarele, incepusem sa colectionez tot felul de lucruri. Nu stiu daca incercam sa umplu un gol cu toate achizitiile astea, asa cum ar spune despre mine un psiholog, stiu doar ca nu-mi refuzam placerea cumparaturilor. Imi spuneam ca atata timp cat ajung banii pentru toate, ca ma stradui sa cumpar ce-mi doresc la un pret mititel si ca sunt mai fericita si mai dotata cu toate aceste achizitii, nu faceam nimic rau, ba chiar fac foarte bine.
  Intr-o zi am deschis usa dulapului ce-l aveam in micul hol de langa baie, dulap ce fusese aranjat cu vreo doua saptamani inainte.


  Atunci, in momentul ala, am realizat ca AM PREA MULTE LUCRURI!!!
  Motivul pentru care ma confruntam permanent cu dezordinea nu era nestiinta mea in ale organizarii, nici faptul ca dulapul (o debara de fapt) respectiv nu avea mai multe rafturi si cosulete dragute sau cutii de plastic transparent sau sertarase in care sa pot aseza pe caprarii fiecare obiect, ci cantitatea prea mare de obiecte din el. Toata munca pe care o depuneam sa le asez pe toate la locul lor si tot timpul consumat pe aceasta activitate erau in zadar. In scurt timp dulapul era iar ca dupa o explozie, iar nu gaseam ce-mi trebuie, iar cumparam lucruri pentru ca eram convinsa ca nu le am (de fapt nu le vedeam), iar acumulam frustrare ca nu reusesc sa mentin curatenia abia facuta.
  Pentru ca ma simteam coplesita, pur si simplu am inchis usile acelui dulap si am plecat de langa el. Cateva zile nu l-am mai bagat in seama, dar eram tot cu gandul la el. Mi-am dat seama ca am prea multe, dar cum sa le sortez pe cele care imi trebuie cu adevarat? Cu celelate ce fac? Nu ar fi bine sa le pastrez in eventualitatea in care imi vor fi totusi de folos la un moment dat? Am dat totusi bani pe ele sau au fost primite cadou. Reprezinta o valoare. Poate ca as putea sa le redistribui prin alte dulapuri... Cam astea imi erau gandurile care ma framantau.
  Intamplarea sau providenta a facut sa aflu de cartea Magia ordinii - Marie Kondo (multumesc Zina pentru recomadare!!!). Din ea am aflat metoda prin care poti sorta totul: ceea ce pastrezi te face fericit sau nu poti sta fara el. Dupa primele pagini citite am simtit nevoia sa ma apuc de treaba si din impuls am inceput cu dulapul de haine, mai mult ca sa vad daca metoda functioneaza. Am constatat cu mare uimire ca nu mi-a fost deloc greu sa decid ce pastrez si la ce renunt, de asemenea nu am suferit deloc cand am scos din casa hainele la care am renuntat. Marie Kondo chiar spunea in carte ca este recomandat sa incepi cu hainele cand te hotarasti sa pui in aplicare metoda organizarii propusa de ea, deoarece este categoria cea mai usor de sortat. Ma repet, a fost doar o testare, nu o punere exacta in aplicare a metodei. Totusi in urma acestui mic test am scos din casa 2 saci cu haine.
  Avand acum instrumentul necesar si indelung cautat, simteam ca pot aplica aceasta metoda de organizare in toata casa, inclusiv in dulapul vedeta al acestui text. Citind cartea pana la final insa, am realizat ca este un proces luuuuung si ca este nevoie sa lucrezi pe grupuri intregi de obiecte (toate hainele tale, toate cartile, toata incaltamintea, toata hartogaraia, toate vasele, toate bijuteriile, toate ...), nu pe dulapuri, prin urmare mi-a cam pierit elanul si motivatia a scazut vertiginos catre zero. Nu aveam timp sa fac asta! Nu aveam timp sa adun TOATE hainele din toata casa si sa le iau pe fiecare in mana si sa-i hotarasc fiecareia soarta! Nu aveam nici chef daca este s-o zic pe aia dreapta. Nu vroiam insa nici sa abandonez proiectul, mai ales ca imi doream ordine in casa si in viata mea.
  Nu stiu altii cum isi gasesc motivatia de a incepe un astfel de proiect, dar eu imi gasesc motivatia uitandu-ma la altii cum procedeaza. De mare ajutor mi-au fost filmuletele de pe youtube, care sunt foarte multe pe aceasta tema (metoda konmari). Aproape o saptamana mi-a luat sa ma mobilizez, dar si cand m-am apucat am fost greu de oprit 😁 Primul pas a fost facut!

14 comentarii:

  1. Și eu am fost surprinsă de cât de ușor am renunțat la multe dintre obiectele pe care doar le ștergeam de praf de două ori pe an. Tre să recitesc cartea, mi-ai făcut poftă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cartea asta si inca doua trei serii de carti, printre care si cele scrise de Schmitt, au ramas in biblioteca mea dupa marea debarasare :D
      Sunt convinsa ca daca o recitesc acum, iar ma apuca damblalele si arunc tot ce prind :)

      Ștergere
  2. Si eu am citit vara trecuta cartea tipei. Aplic si eu metoda ei ori de cate ori simt ca ma dau lucrurile afara din casa. Dar, vorba ta, nu e totdeauna treba usoara asta cu ordinea. Te pup! Iti doresc spor la lucru!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Loredana! De spor nu duc lipsa daca reusesc sa ma motivez :)
      Organizarea asta a mea a pornit de cativa ani si este un proces lung. Pentru ca ma pasioneaza insa, sunt in continua transformare :)

      Ștergere
  3. O voi citi şi eu. Sper să m-ajute!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Laura, daca ai ocazia citeste cartea! Chiar o sa-ti dea cateva idei faine daca si tu te confrunti cu frustrare din cauza dezordinii. Nu este deloc scumpa :)
      Te astept cu impresii dupa lecturare!

      Ștergere
  4. Exact asta am patit si eu saptamana care tocmai a trecut :) Drept sa-ti spun am dat si eu peste o minimalista care m-a pus pe ganduri dar si pe fapte.In urma cu cateva zile am facut un dulap, azi am facut bucataria dar mi-a mai ramas o parte pentru luni.Nu-i bai ca nu am terminat azi luni o iau de la capat. O ce mi-a placut randurile tale.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa-ti fie de folos! :)
      Ii admir si eu pe minimalisti, dar nu voi putea niciodata sa fiu unul. Unul dintre motive este ca imi place sa fac cumparaturi, al doilea pentru ca nu voi putea in veci sa-mi convig familia :)
      Despre organizare voi tot scrie de acum inainte pentru ca ma pasioneaza, deci mai hai sa ma citesti :)
      Spor la treburi!

      Ștergere
  5. Am si eu cartea asta,am citit-o,ba chiar am si facut un scurt rezumat pe blogul meu despre cele citite...am plicat multe invataturi de acolo pentru ca si eu ador debarasarea/organizarea.Imi place ceea ce ti-a iesit asa ca mai astept si alte episoade.

    RăspundețiȘtergere
  6. Am dat comanda de Magia ordinii și Bucuria ordinii ( nu stiam de carti, stiam doar de filmuletele de pe Netflix si cateva de pe youtube) . Poate ele ma fac sa mai arunc din ciorcioboate!! Multumesc, Cris!:*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu am intalnit inca persoane care sa afirme ca nu au sortat/aruncat/donat nimic dupa ce au citit cartea, deci esti pe drumul cel bun! :D
      Nu te lasa coplesita de metoda in sine si fa lucrurile in timpul si stilul tau. Incepe cu hainele tale prima data. Este cel mai usor inceput :D Restul o sa vina de la sine :D
      Sa-mi dai de veste cum a mers!

      Ștergere
  7. Da, o sa.ti spun cum au decurs lucrurile :)) am mai scapat de inutile, am invatat sa impaturesc lucrurile altfel( cum ne arata Marie Kondo), dar tot mai trebuie si nu vreau sa ma las,abia astept sa.mi vina cartiliiii :)

    RăspundețiȘtergere

Cele mai citite articole din acest blog