joi, 21 martie 2013

Multumesc pentru amintiri - Cecelia Ahern


Aceasta este cea de-a doua carte cititta pentru campania vALLuntar - mai multe carti, mai multe sanse.
Stiu ca aceasta recenzie vine chiar pe ultima suta de metri, dar din motive personale nu am reusit pana acum sa ma mobilizez sa scriu acest articol.
Cartea asta i-am imprumutat-o si Claudiei, prietenei mele, cu rugamintea sa scrie si ea cateva randuri despre impresia lasata de cartea asta, Multumesc pentru amintiri - Cecelia Ahern. Mai jos, redau recenzia ei:

Regasesc acelasi stil in aceasta noua carte a Ceceliei Ahern ca si in PS: Te iubesc: de film de dragoste (fara pretentii de Oscar, totusi …). Actiunea e un fel de lovestory cu personaje care nu se prea intalnesc dar carora li se intampla multe lucruri romantice sau potential romantice care sfideaza stiinta, notiunea de timp sau realitatea, turnand o pleiada de coincidente, lucruri care se intampla doar in filme. Atata vreme cat facem exceptie de faptul ca o simpla donare de sange poate sa transmita “baza de date” a donatorului, cu amintiri si senzatii cu tot, restul romanului se desfasoara normal, cu dialoguri dragute, intre oameni normali si draguti, carora li se intampla lucruri (si coincidente) dragute la tot pasul. Stim sigur cum va arata sfarsitul romanului de pe la al doilea capitol, dar apreciem stilul usor si replicile pana la sfarsit chiar daca in ultimele capitole lacrimile sunt cam multe si lucrurile cam trase de par,- din nou – ca si cum ar trebui sa se lungeasca pentru a acoperi timpul pentru un film intreg.
Cartea este un film de sambata seara – cand nu avem planuri marete – si ne destinde vizionarea a ceva usor si comod, la care radem de cateva ori, ne dau lacrimile de cateva ori si la sfarsit putem spune ca am avut o seara placuta. Totusi suntem de acord cu totii ca nu, asa ceva nu se intampla in realitate!

In continuare sunt de parere ca iti trebuie o anumita stare de spirit sa citesti o anumita carte. Prietena mea a perceput cartea asta ca pe lectura usoara, fara mari pretentii la osanale din partea cititorilor. A citit-o, a scris despre ea, a uitat-o in urmatoarele zile. Eu in schimb am vazut-o cu alti ochi si am simtit-o ca pe o carte sensibila, care desi are ca subiect principal un fapt putin credibil, acela ca o transfuzie de sange poate schimba radical gandurile si sentimentele unui om, vorbeste despre trairi profunde, despre minuni de care toti avem nevoie si despre puterea cu care invingem orice durere si mergem mai departe.
Cartea asta m-a facut sa uit pentru o vreme de supararile mele, m-a facut sa zambesc si mi-a readus aminte ca nu toate trebuie sa fie albe sau negre.
Imaginatia nu trebuie marginalizata, pentru ca fara imaginatie si fara carti care sa te faca sa-ti imaginezi povesti frumoase, oamenii ar fi mult mai tristi iar lumea ar parea mult mai rea si mai urata.
Da, mi-a placut cartea asta! Da, o recomand oricui are incredere in recomandarile mele!
Recunosc, nu este un tratat stiitific, nu sunt folosite denumiri si fraze pompoase si nici neuronii nu-ti sunt pusi pe moate, dar te asigur draga cititorule ca-ti va face placere sa citesti cartea asta.


Acest articol face parte din campania vALLuntar iniţiată de Grupul Editorial ALL, cu sprijinul ROMSILVA.

Pentru o recenzie şi 15 comentarii, bloggerul primeşte un copac pe care îl va planta într-un loc ales de el. Dacă o recenzie are mai mult de 15 comentarii, celelalte comentarii se vor cumula cu comentariile de la alte recenzii, de pe alte bloguri şi, la 20 de comentarii, o echipă a Grupului Editorial ALL va planta încă un copac într-un loc ales de ROMSILVA.
Ma ajutati sa maresc si eu padurea cititorilor?

73 de comentarii:

  1. Mult succes, Cristina. Imi place mult de tot aceasta autoare si astept sa imprumut cartea de la tine. Am citit pana acum doar PS Te iubesc si m-am bucurat de fiecare pagina. Felicitari si la cat mai multi copacei!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Antonela, cu cea mai mare placere iti imprumut cartea cand ne intalnim :)
      Multumesc frumos pentru sustinere!

      Ștergere
  2. Foarte frumos ai povestit! Spor la plantat :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce-i drept, de cele mai multe ori cartile sunt percepute diferit chiar si de persoane din acelasi grup. E fain cum ai prezentat aceasta carte din doua puncte de vedere.

    RăspundețiȘtergere
  4. frumos relatat, iar comparatia pe care ai facut-o cu prietena ta imi da convingerea ca perceperea cartii tine de tipul de cititor si starea sufleteasca in care se afla!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact! Daca as fi citit cartea asta intr-o alta zi si cu o alta stare sufleteasca in mod sigur nu as fi scris aceste randuri, ci cu totul si cu totul altceva :D

      Ștergere
  5. Foarte frumoasa recenzia! Imi place cum scrie Cecelia, este foarte romantica. Spor la adunat comentarii pentru copacei!

    RăspundețiȘtergere
  6. M-ai facut sa imi doresc cartea. De Cecelia Ahern am citit doar "Cadoul" pina acum (si mi-a placut) si am vazut PS I LOVE YOU, filmul cu scenariu dupa cartea ei omonima.
    Insa sa stii ca ideea cu schimbatul personaliatii unui pacient care a suferit in transplant, o transfuzie, un atac de cord nu este noua, literatura de specialitate inregistrand cazuri de acest gen.

    PS: Acum imi pare rau ca nu m-am inscris si eu in campanie. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Diana, nici n-am zis ca ideea este noua, doar ca este prea putin credibila :D
      Campanie va fi si la anu'! Te anunt daca vrei :D
      Multumesc pentru sustinere!

      Ștergere
  7. Am citit si eu cartea, de fapt, stau si ma gandesc daca nu cumva e singura carte de Cecelia Ahern pe care am citit-o. Oricum mi-a placut chiar daca romantismele exagerate ma cam fac sa-mi dau ochii peste cap :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Laura, mie imi plac mult cartile romantice :D
      Multumesc frumos pentru sustinere si pentru comentariu! :)

      Ștergere
  8. Imi plac cartile care se termina cu bine. Imi plac campaniile care ne pun sa citim recenzii si sa plantam copaci. Imi place ca te implici. Succes.
    P.S. Eu voi pune abia maine a doua recenzie, dar pomisorii altora sunt CA si ai mei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vax, cred ca am reusit sa comentez la peste 180 de recenzii :D Sper ca pana la sfarsitul campaniei sa comentez la toate recenziile :D
      Vreau multi pomi!!!
      Multumesc frumos pentru comentariu! Conteaza mult la numaratoare :D

      Ștergere
  9. O am acasă într-o ediție mai veche, dar nu am citit-o până acum :(

    RăspundețiȘtergere
  10. Când citeşti o carte trebuie să te regăseşti oarecum printre rânduri, altfel degeaba pentru că nu reţii nimic din ea.
    Cecelia Ahern e o scriitoare destul de bună, nu uimitoare, dar suficient de bună. mie mi-a plăcut romanul ei de debut P.S. Te iubesc.

    RăspundețiȘtergere
  11. Foarte frumoasa recenzia!Pare interesanta cartea :D

    RăspundețiȘtergere
  12. Dintre romanele Ceceliei am citit numai P.S: Te iubesc, o carte foarte frumoasa, care mi-a placut mult. Dupa ce am citit recenzia ta, cu siguranta voi avea grija ca intr-o zi si aceasta carte sa se regaseasca printre romanele citite. :)
    P.S: Mi-a placut recenzia! :D Foarte bine scrisa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Ramona! :)
      Eu inca nu am citit PS Te iubesc, dar e pe lista :)

      Ștergere
  13. Aceasta este una dintre cartile pe care imi doresc de mult timp sa le citesc.. Foarte frumoasa recenzia! Spor la plantat copacei!

    RăspundețiȘtergere
  14. Ideea ca gandurile si sentimentele pot fi schimbate printr-o transfuzie de sange (preluandu-le pe ale donatorului, presupun) imi place. Nu are niciun temei stiintific, dar este cumva in natura noastra sa imprumutam cate ceva de la fiecare fiinta sau lucru cu care intram in contact

    RăspundețiȘtergere
  15. Ce parere buna ti-ai format despre aceasta carte. Cu siguranta este asa, in functie de starea pe care o avem puteam interpreta in mod diferit cartea. Imi plac tare mult cuvintele tale: "fara imaginatie si fara carti care sa te faca sa-ti imaginezi povesti frumoase, oamenii ar fi mult mai tristi iar lumea ar parea mult mai rea si mai urata." ... mai ales cand citesti cartile sec XVIII-IX, sa nu zic de celelalte mai inaintate... incepi sa binecuvantezi ca te-ai nascut in aceasta eopca, desi e sumbra :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Melly, multumesc frumos pentru comentariu :)
      Mi-a facut placere sa citesc cartea asta:)

      Ștergere
  16. SI eu am citit aceasta carte acum ceva timp si mi-a placut foarte mult. Este o carte grozava. Defapt asa sunt toate cartile Ceceliei Ahern.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alexa, am de gand sa citesc si eu celelalte carti ale Ceceliei :D

      Ștergere
  17. Felicitari pentru recenzie! Acum sunt curioasa sa citesc mai multe carti ale acestei autoare.

    RăspundețiȘtergere
  18. Interesanta cartea! Cat ador campaniile de genul acesta <3 ador sa descopar carti noi, demne de citit!
    O sa vreau si eu sa zic "Multumesc pt amintiri"! :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cossa, mi-a placut si mie campania asta :D Sa vadem cati pomisori se strang la sfarsit :D

      Ștergere
  19. M-ai facut curioasa! O sa caut si eu carticica asta. Felicitari pentru participarea la campanie.

    RăspundețiȘtergere
  20. Da!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  21. pregatiti copacii!!!! (mai terminati cu ninsoarea!!!!)Si nu vi se intmpla nimic daca plantati copaci si in afara campaniilor ... va mai vede un vecin, se mai ia dupa voi, ... sau zice "uite-o si pe aiurita asta, cu pomii ei " ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aiurita iti multumesc frumos pentru comentariu! Conteaza la numaratoare :D

      Ștergere
  22. aaa.. deci asta-i genul tau de carte :)

    RăspundețiȘtergere
  23. Mie imi place autoarea si am incredere in ce scrie, asa ca-s convinsa ca e faina si cartea. In plus, am tot vazut-o prin postarile de la campania asta, chiar a avut succes. Bafta in continuare, chiar daca nu mai e mult! :P

    RăspundețiȘtergere
  24. Frumoase carti ti-ai ales. Spor la plantat!

    RăspundețiȘtergere
  25. Recenzia ta mi-a atras atentia asupra cartii, iar daca cumva am sa o gasesc cu siguranta n-am sa o ratez.

    RăspundețiȘtergere
  26. Am citit doar o carte scrisa de Cecelia Ahern.Mi-a placut desi o alta, scrisa tot de ea....am renuntat la un moment dat sa o citesc.
    Cand o sa am ocazia o sa incerc sa o citesc si pe cea care ne-ai prezentat-o tu aici.
    Spor la plantat ;)

    RăspundețiȘtergere
  27. Vreau sa citesc si eu romanele lui Cecilia Ahern. Am vrut sa cer cartea Suflete pereche, dar nu mai are disponibila. :(

    RăspundețiȘtergere
  28. Datorita frumoasei tale recenzii, am descoperit o noua carte frumoasa:) O sa mi-o cumpar cat de curand!

    RăspundețiȘtergere
  29. Uau, foarte faină recenzia. Felicitări. Transmiți foarte bine prin cuvinte cât de mult ți-a plăcut cartea.

    Spor la plantat!

    RăspundețiȘtergere
  30. Interesanta alegere! Spor la copacei si multumesc pentru vizita ce mi-ai facut-o :)

    RăspundețiȘtergere
  31. Ai dreptate. Uneori chiar si noi insine, in functie de starea de spirit putem recepta o carte in moduri relativ diferite. Mi-a placut cum ai inceput recenzia, cu o comparatie. Si mi-a placut si parerea pe care ti-ai exprimat-o atat de frumos, cu curaj.
    Presupun ca este o carte placuta, cam cum este si cea la care ai comentat tu la mine. (Vei fi acolo?). De retinut pentru lecturat. Nu prea am eu timp sa citesc dar daca o voi gasi am sa-mi aduc aminte de ceea ce ai scris atat de frumos.
    Spor la copacei! :)

    RăspundețiȘtergere
  32. Iubesc cartea aceasta. M-a impresionat profund. Plus ca Cecelia Ahern e una din autoarele mele preferate.
    Spor la plantat

    RăspundețiȘtergere
  33. interesanta cartea!multumim pentru recenzie!

    RăspundețiȘtergere
  34. Toată săptămâna am aşteptat a doua carte pentru copaci şi taman când ai postat-o n-am mai trecut p'aci:)) Când se face bilanţul comentariilor? Coincidenţele alea-s ca-n Serendipity cu "vor trăi fericiţi pân la adânci bătrâneţi"? Se pare c-ai ales cărţi "citibile":)

    RăspundețiȘtergere
  35. Maria, bilantul e in curs. La numaratoarea mea a reiesit ca am strans comentarii pentru 4 pomisori :D Imi mai trebuiau doar 5 comentarii pentru pomisorul nr.5, dar oamenii se misca tare greu. Toti asteapta sa le fie comentate recenziile, dar ei nu comenteaza decat pe doua-trei bloguri :(
    Eu zic ca mi-am facut datoria: am comentat la toate recenziile care mi-au iesit in cale si am facut munca de convingere pe facebook. Pacat ca nu gandeste toata lumea ca mine :D

    RăspundețiȘtergere

Cele mai citite articole din acest blog