luni, 13 februarie 2017

Citate favorite - Ghiceste-mi in cafea - Victor Ion Popa


"Pai, acu sa te intreb eu pe dumneata, care - oricum - macar ca n-ai venit la mine de Craciun, adica n-ai vrut sa-l serbezi crestineste - esti tot crestin ca si alde noi... Sa te intreb, zic, ce e, rogu-te, Craciunul? Sarbatoresti un fleac de brad, ori sarbatoresti nasterea Mantuitorului? Si ce-are a face bradul si ninsoarea cu ieslea din Betleem? Ca doar pe acolo numai brazi si numai ninsoare nu-i... Vasazica, toata chestia asta cu bradul e o prostie nemteasca de-a lor, care, fara doar si poate, ar trebui s-o opreasca biserica noastra intocmai ca pe sarbatorile paganesti ramase pe la noi. Doar tot asa ceva trebuie sa fie si asta." - Craciun specific national

" - Prezent! suna in clipa aceea un glas inabusit, de undeva dintr-un ungher. Si in toata sala huie atunci, ca o zarva grea, intorsura trupurilor si ochilor spre omul nalt, moale si vlaguit care-si ridica fata tulbure, ravasita de viata, de lacrimi si dracul mai stie de ce, din palmele in care o tinuse ascunsa tot timpul slujbei dureroase si miscatoare.
 Constantin Vasiliu venise pe jos, cu mult inainte colindase tot liceul si toata gradina, iar puhoiul de oameni il lasase acolo unde il lasase viata: in urma." - Seria "Tachita Cantemir"

" Povestea mea nu vrea deci sa fie nici un fel de invatatura. Ea tine doar sa ramaie ca o aratare a unei vremi, pentru ca maine-poimaine, cand toate s-or rasplamadi, iar lumea noastra, cea de azi, va intra in negura miilor de neguri cladarite dintru inceput pana la ceasul din urma, feciorul curios, ce-si va prafui degetele prin vechi tarfaloage sfarogite, sa aiba o clipa de hodina buchisind slovele aceste, care ii vor da zambet ingaduitor si inalt. Zambet pentru scriitor si zambet pentru fapta pe care o scrie. Iar zambetul acela ne va lega cu induiosare pe amandoi si va lega vreme de vreme , dovedind ca in ridicarea domoala si rotunda a lumii, infatisarile sunt mai putin schimbatoare decat par, pentru ca, simtindu-ne mai ridicati si mai stiutori decat cei dinaintea noastra, ne prindem totusi pizmuindu-i pentru o anume curatenie sufleteasca, pentru o anume simplitate de intelegere a vietii. Adica dam si luam in masuri deosebite, dar cand facem socoteala de intregul ramas, ajungem la tot atata.
 Vasazica eu vreau sa las povestea asta nepotului meu si nepotului nepotului meu. Si tuturor nepotilor vostri de nepoti cari, zambind induiosati in fata fotografiilor voastre ce vor fi ingalbenite, ca orice aratare de fapturi fara viata, vor avea nevoie sa-si simta radacina in noi si sa inteleaga ca rostuirea vietii e aceeasi intr-un veac si in altul, numai haina schimbandu-se, iar nicidecum temeiul ei cel mai adanc." - Dusmanul trenului


Provocare initiata de Zina, la care particip cu mare placere ♥
Episoadele vor apărea în fiecare zi de luni și vor conține unul sau mai multe citate din cartea citită în acel moment sau orice alte lecturi.
Dacă participi, înscrie-ți în tabel (tabelul il va posta Zina pe blogul ei, in fiecare luni) numele și linkul postării. Scrie un comentariu cât de mic la postarea mea și vizitează-i și pe ceilalți înscriși, cu comentariul de rigoare. De altfel, serialul are sloganul ”Click&Comment Monday” !

16 comentarii:

  1. Doamne, cuvintele astea mă poartă-n visare, nici nu caut să le nimeresc sensu tuturora! Frumos le mai așterne domnul V.I.P.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Costa doar cativa lei in anticariatele online, dar cartea asta (si tot ce-a scris Victor Ion Popa!!!) merita sa apara in lista pentru lecturile scolare :D Mi-e drag sa-l citesc ♥♥♥

      Ștergere
  2. Doamne, adevărată e chestia asta cu bradul, zău așa! Noroc că intervine atmosfera aia vrăjită și nu mai stai să te gândești care e sensul sărbătorii Crăciunului.

    Săptămână ușoară, dragă Cristina!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pana sa citesc cartea asta nici macar nu m-am pus intrebarea ce legatura are bradul cu nasterea Mantuitorului :D Era ceva normal :D Acum insa m-a pus pe ganduri.

      Ștergere
  3. Ce frumos si uimitor curg cuvintele.
    ..."vor avea nevoie sa-si simta radacina in noi si sa inteleaga ca rostuirea vietii e aceeasi intr-un veac si in altul, numai haina schimbandu-se, iar nicidecum temeiul ei cel mai adanc"...
    Nu prea am auzit multi oameni gandindu-se la propriile radacini si la seva ce urca spre sufletul nostru dinspre inaintasi. Poate daca s-ar intampla asta, multe ganduri-decizii s-ar creiona altfel!
    Multumesc pentru aceasta intalnire frumoasa! O saptamana excelenta, Cristina!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare placere Suzana :) V I Popa este autorul meu roman preferat ♥

      Ștergere
  4. Multumesc de recomandare Cristina draga! Chiar nu am citit niciodata nimic de acest autor!

    RăspundețiȘtergere
  5. Citatul nr. 3 imi place cel mai mult! :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Răspunsuri
    1. Acum, ca ai aflat de ea, poate o cauti sa o citesti :D Stiai ca V I Popa a scris Take Ianke si Cadir? :D

      Ștergere
  7. Da, bradul l-am luat de la nemți, șampania de la francezi, iPhon-urile de la americani, etc! Multiculturalism, globalizare, cine să mai știe?! :)
    O zi frumoasă îți doresc! :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Iata ca, de la an la an, tot mai multa lume se intreaba ce anume sarbatorim pe 25 decembrie. Aerul festiv si toate obiectele stralucitoare de care ne inconjuram par sa nu mai aiba mari legaturi cu sensul initial al Craciunului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu prea au nicio legatura :) Poate anul acesta voi schimba si eu modalitatea de a sarbatori Craciunul :)

      Ștergere

Cele mai citite articole din acest blog