vineri, 23 ianuarie 2015

Top personal al cartilor citite in 2014


Si anul acesta am fost invitata de Chinezu sa fac un top al cartilor citite. Topul meu personal din 2013 il puteti vedea aici: Top personal al cartilor citite in 2013
Spuneam anul trecut ca mi-am propus sa citesc 24 carti in 2014. Ei bine, cu bucurie pot sa zic azi ca m-am tinut de cuvant si am citit 24 carti, un total de 10 700 pagini. Cele mai multe pagini le-a avut Dansul dragonilor - George E.E. Martin - 1 352 pagini.
Statisticile mi le furnizeaza Goodreads - un site cu ajutorul caruia tin evidenta cartilor citite.



Dupa cum se observa in imaginea de mai sus, am notat cu 5 stelute  9 carti, cu 4 stelute am notat 6 carti, cu trei stelute am notat 3 carti, cu doua stelute am notat 5 carti, iar punctaj minim a primit o singura carte.
Pentru ca trebuie sa fac un top 10 in care trebuie sa notez fiecare carte cu note diferite, de la 11 la 2, trec mai jos lista detaliata a cartilor preferate, notate dupa merit, precum si recenzia ce le-am facut-o.
1. Velerim si Veler Doamne - Victor Ion Popa - 11 pct.
Am mai spus-o, dar repet: imi place foarte mult cum scrie Victor Ion Popa!!! ♥♥♥
"Velerim si Veler Doamne" m-a tinut cu sufletul la gura de la inceput pan la sfarsit, ceeea ce nu s-a mai intamplat cam de multicel. Povestea este foarte bine scrisa, fluida, surprinzatoare, nu se impotmoleste in monologuri sau in descrieri lungi si plictisitoare si impleteste cu mare usurinta povestea de dragoste (profunda, sfasietoare, trainica) cu povestea politista (dramatica, suprinzatoare, plina de suspans si neprevazut). Personajele sunt realistice dar intre ele se leaga sentimente puternice de dragoste/ura/prietenie/frica si trec prin intamplari fantastice, cu deznodaminte neasteptate.
"Floare de otel" este un jurnal de razboi, scris la persoana intai, in care umorul negru este la el acasa. Mor oameni, bubuie tunuri, suiera gloante, curge mult sange, cu toate acestea soldatii nu se transforma in masini de lupta, ci raman oameni, oameni care glumesc, oameni care fumeaza, oameni care rad, oameni care vor sa ramana in viata, oameni care mor.
Recomand aceasta carte!!! Merita citita!!! ♥♥♥
2. Visatoarea din Ostende - Éric-Emmanuel Schmitt - 10 pct.
Schmitt nu m-a dezamagit nici de aceasta data si am avut placerea sa lecturez o carte minunata ♥
3. Sfârlează cu fofează - Victor Ion Popa - 9 pct.
O carte minunata despre vise frumoase implinite cu orice pret. ♥
4. Tess d'Urberville - Thomas Hardy - 8 pct.
Mi-a placut! ♥♥♥
Da, mi-a placut chiar daca nu ma asteptam sa-mi placa.
Eram ferm convinsa ca am citit aceasta carte acum cativa ani, dar pentru ca nu-mi aduceam aminte exact povestea am decis sa cumpar cartea profitand si de o mare reducere la o librarie online. Am facut bine luand aceasta decizie, pentru ca mi-a facut mare placere sa citesc povestea simpla si emotionanta a lui Tess si pentru ca s-a dovedit ca pana la urma nu citisem cartea, asa cum gresit credeam.
Am rezonat cu Tess in emotiile traite de ea si am fost de acord cu deciziile luate de ea, chiar daca unii ar spune ca toate necazurile eroinei s-ar fi rezolvat mult mai usor daca si-ar fi "ingrosat obrazul" si ar fi renuntat la mandria si la dreapta ei judecata. Am acceptat chiar si finalul, chiar daca nu mi-a fost pe plac. Era insa logic sa se intample asa, iar Thomas Hardy a reusit sa expuna toata aceasta logica intr-o maniera foarte captivanta.
5. Hotul de carti - Markus Zusak - 7 pct.
Autorul se pricepe foarte bine sa ordoneze cuvintele astfel incat sa-ti tina atentia treaza sau poate Moartea este un povestitor mai priceput decat foarte multi altii, cert este ca mi-a placut cartea asta foarte mult. Ti se dau multe indicii, ba chiar ti se spune de la inceput cum se va termina totul si cu toate astea am citit pagina dupa pagina, curioasa si nerabdatoare, sa aflu cum se va intampla ceea ce stiam ca se va intampla. Suna ciudat, dar oricine va citi aceasta carte imi va da dreptate. Nu am fost pregatita sa simt cartea asta atat de tare si nu m-am asteptat sa fiu atat de miscata de ultimul capitol, dar uite ca miracole se mai intampla.
O recomand? Bineinteles ca da! Nu va uitati la film pana nu cititi cartea!
6. Pe când eram o operă de artă - Éric-Emmanuel Schmitt - 6 pct.
O carte care te pune pe ganduri, un subiect care te face sa realizezi ca nu tot ce-ti doresti ti se si potriveste. Recomand!
7. Cei doi domni din Bruxelles - Éric-Emmanuel Schmitt - 5 pct.
Am citit cu mare placere aceasta colectie de nuvele si mi-a placut fiecare subiect abordat, mai ales ca sunt subiecte pe care nu le-am gasit in alte carti pana acum. Intr-o lume acaparata parca de vampiri, dragoni, supranatural si ireal, Schmitt aduce in atentia cititorului cateva povesti plauzibile si actuale, inspirate din viata reala. Le zugraveste in culori vii si tari, astfel incat la finalul fiecarei povestiri ramai impresionat si te trezesti ca-ti pui o multime de intrebari existentiale, punandu-te in locul personajului principal. Finalurile sunt mereu surprinzatoare la Schmitt, dar raman logice si te convig ca asa trebuia sa se intample.
8. Iureșul săbiilor - George R.R. Martin - 4 pct.
Ei uite ca al treilea volum a reusit sa imi capteze atentia atat de tare, incat l-am terminat in doar cateva zile, chiar daca numara 1 266 pagini. Este cel mai reusit dintre cele trei volume citite! Te-ai fi asteptat ca povestile sa devina previzibile, sau plictisitoare si trase de par, cusute cu ata alba si prea lungi, dar am descoperit cu uimire si incantare ca sunt uimitoare, surprinzatoare, fascinate si... prea scurte :D Da, mi-a parut rau ca am terminat de citit acest volum :D
9. Viata mea cu Mozart - Éric-Emmanuel Schmitt - 3. pct.
10.Vălul pictat -  W. Somerset Maugham - 2 pct.
Urmatoarele carti citite de mine vor primi 1 punct din oficiu pentru a putea fi contorizate:
11. Domnul Ibrahim și florile din Coran - Éric-Emmanuel Schmitt
O lectura usoara si rapida, care se termina inainte sa te obisnuiesti cu povestea sau cu personajele. A inceput brusc si s-a terminat si mai brusc.
12. Tamango - Prosper Mérimée
Povestirile sunt foarte frumoase! ♥
13. Prin lume, spre mine - Iunia Pașca - apare si in topul din 2013, dar am citit-o in ianuarie 2014. Am inclus-o in top carti citite in 2013 pentru ca am facut topul in ianuarie 2014, dar corect este sa apara in topul din 2014.
14. Încleștarea regilor - George R.R. Martin
Volumul al doilea mi s-a parut mai usor de citit, poate pentru ca deja stiam personajele principale si stiam in mare care cu cine voteaza. In continuare apar o gramada de personaje greu de retinut, dar am observat ca nu incurca foarte tare lecturarea povestii. Nu stiu daca mi s-a parut sau nu, dar parca in volumul al doilea nu au mai fost asa multe scene sangeroase sau scandaloase, iar povestea a fost mai fluida si mai logica.
15. Urzeala tronurilor - George R.R. Martin
Abia dupa vreo 300 de pagini m-a prins povestea indeajuns de mult sa-mi tina atentia treaza. Mi s-a parut foarte greu sa urmaresc multitudinea de personaje secundare cu nume greu de tinut minte si la un moment dat nu mai stiam care cu cine voteaza, dar personajele principale nu au fost greu de retinut.
Un pic cam fortata nota cu descrierea scenelor mortale si un pic cam greu de inghitit scenele cu incesturi, violuri si copile care nasteau la 13 ani. Nu este o carte pentru copii si nici pentru cei pudici, dar trebuie sa admit ca este interesanta.
Mi-a placut cum este structurata cartea, capitolele purtand numele personajului principal care era cel mai important in capitolul respectiv. Mi-a mai placut ca, desi povestea este impartita pe multe fronturi si scene, se impleteste fluid si nu-ti este greu sa urmaresti firul evenimentelor si nici sa intelegi ce legatura are una cu alta.
Per total, mi-a placut.
16. Festinul Ciorilor - George R.R. Martin
Acest al patrulea volum mi s-a parut in prima lui jumatate (vorbim de peste 450 pagini!) cusut cu ata alba si fara nici o legatura cu primele trei volume. Au aparut pe scena o gramada de personaje noi, ale caror nume nu le-am retinut, care dupa umila mea parere doar complica mai mult urmarirea intamplarilor, si asa destul de incalcite, si lungesc inutil povestea. In plus se dau tot felul de descrieri lungi, care mai de care mai putin importanta, fara nici o insemnatate pentru cititorul curios si nerabdator sa afle ce se intampla cu personajele principale.
Autorul promite ca toate acestea sunt importante pentru logica celor ce urmeaza, dar eu nu am vazut inca legatura. Poate ea este in volumul cinci...
A doua jumatate devine interesanta, ba chiar lucrurile se precipita. M-am pomenit acaparata de noua intorsatura a lucrurilor si interesul meu a crescut vizibil dupa fiecare capitol terminat. M-a lasat in suspans sfarsitul acestui volum.
17. Sub aceeaşi stea - John Green
Am primit recenzii foarte bune pentru aceasta carte, dar in nici un moment nu mi s-a pomenit ca protagonistul principal este cancerul. Eu din instinct refuz sa citesc sau sa ma uit la filmulete/filme/reportaje/poze pe facebook in care sunt implicati copii cu cancer. Nu pentru ca sunt insensibila la suferinta altora ci pentru ca nu vreau sa ma incarc cu suferintele altora. Da, exista, sunt constienta de asta, dar cu ce ajut eu daca ma las daramata de drame?
Desi cartea nu este stufoasa, iar limbajul folosit este simplu (ba chiar pueril in unele pasaje, ca o compunere de clasa a treia), am avut pauze lungi, de zile intregi, intre sesiunile de lecturat. Pur si simplu imi darama tot optimismul si starea de bine, iar eu am mare nevoie de optimismul meu si de starea mea de bine. Da, sunt de acord cu laudele altor cititori cum ca ar fi o carte profunda, cu un mesaj important, care te face sa te gandesti (mult!!!) la tine si la perceptia ta despre viata pe care o duci, dar este o carte care cere o anumita stare de spirit si eu m-am trezit respingand aceasta stare de spirit.
"Partenerul meu pentru aducere-aminte" - asta este expresia care mi s-a infipt in ganduri.
18. O mie şi una de nopţi şi zile - Naguib Mahfouz
Sunt povestite intamplarile prin care trec mai multe personaje, aparent fara nici o legatura una cu alta, iar firul evenimentelor se incurca si se descurca pana cand iti dai seama ca nimic nu a fost intamplator si fiecare poveste este agatata de o alta poveste. Situatiile sunt complicate de aparitia unor personaje fantastice, iar autorul impleteste cu maiestrie pilde de viata intre randurile povestilor. In mod special mi-a atras atentia povestea cu tichia care te face navazut, intrebandu-ma ce-as fi facut daca mi se intampla mie sa intru in posesia unei astfel de tichii, mai ales ca, pentru a intra in posesia ei, ar fi trebuit sa fiu de acord cu conditiile impuse.
Chiar daca este o carticica subtirica, nu pot spune ca este o lectura usoara. De asemenea, nu a fost genul de lectura pe care eu il savurez. Cu toate acestea, au fost multe pagini care mi-au atras atentia si m-au facut sa-mi doresc sa citesc povestile pana la capat.
Per total a fost o carte interesanta.
19. Dansul dragonilor - George R.R. Martin
Acest al cincilea volum a stat de la inceput pana la sfarsit sub semnul plictiselii si al ametelii generale. Daca aveai impresia ca dupa patru volume, a cate o mie de pagini fiecare, stii cam ce ar fi normal sa se intample sau te-ai astepta la un anumit deznodamant, fiecare pagina din acest ultim volum publicat iti da peste cap toata logica. Nimic nu se limpezeste si nimic nu mai are sens! Capitol dupa capitol am incercat sa inteleg, sa leg lucrurile unul de altul, dar am esuat lamentabil si am ajuns sa astept cu mare nerabdare finalul, doar pentru a scapa de ameteala asta de intamplari ciudate. Tradare, complot, ite incurcate - atat de incurcate sunt toate, de mi-au dat dureri de cap!
Nu-mi pare rau ca am citit aceasta serie, pentru ca au fost parti care mi-au placut la maxim si care mi-au tinut atentia in alerta, dar ma bucur ca am terminat de citit pentru ca nu cred ca as mai fi rezistat inca unui volum. Mai bine ca volumul sase si sapte nu au fost inca publicate, astfel voi avea timp cativa ani sa imi regasesc "curajul" pentru a le citi si pe acestea :D
20. Relatii exuale - Michel Birbæk
Povestea in sine este greu de urmarit din cauza descrierilor prea multe si prea detaliate. Chiar iti trebuie rabdare sa citesti cartea pana la capat si nici macar nu esti recompensat pentru efortul tau cu un final mai de Doamne ajuta. Multra frustrare asezonata cu cateva cuvinte si expresii fara perdea - cam asta ar fi descrierea cartii.
De ce i-am dat totusi doua stele? Pentru ca daca se renunta la descrierile alea interminabile, sigur povestea ar fi fost mult mai interesanta.
21. O vara fara barbati - Siri Hustvedt
Daca initial mi-a placut mult stilul de scris si povestea in sine, ridicandu-mi asteptarile initiale, dupa jumatatea cartii m-am trezit complet dezamagita de intreruperile fara logica (aduceri aminte si tot felul de comentarii si analize prea lungi si fara nici o legatura aparenta) si de stilul total schimbat, mai grabit si mai rece.
Fiind scrisa la persoana intai, m-am asteptat sa fie o poveste personala si plina de sentimente, dar autoarea nu reuseste sa intre in pielea personajului principal si esueaza lamentabil in acest rol, scriind mai mult din prisma unui observator independent din afara povestii.
Sa fie oare vina traducerii?
22. Ghidul fetelor obraznice - Tara Palmer-Tomkinson si Sharon Marshall
Sfaturi puerile si cam trase de par, dar haioase. Mi-a ramas un sfat in cap: ca sa te simti bine si mai increzatoare, trebuie sa porti lenjerie de calitate si frumoasa.
23. Curtezana - André Theuriet
24. Soseaua Catelu 42 - Alina Nedelea
Aceasta este singura carte citita de mine in 2014 care a primit o singura steluta.
Am inceput sa citesc cartea asta avand mari asteptari la o lectura placuta si captivanta, asa cum mi-am inchipuit ca voi avea, citind atatea recenzii favorabile. M-a dezamagit total! Nu-mi place stilul ei si nici ironia extrema cu care incearca sa convinga. Mi se pare totul tras de par si nici metoda aleasa pentru povestire nu ajuta cu nimic. Probabil ca nu am citit-o intr-un moment favorabil ei, dar inclin sa cred ca nu as fi placut-o indiferent de momentul in care as fi citit-o.
Ce sa zic? Sunt total impotriva curentului, dar nu o sa ma apuc sa scriu elogii doar pentru ca atatia altii au facut-o.

Pentru anul 2015 mi-am propus sa citesc 26 carti. Deja am citit 3!

2 comentarii:

  1. Noroc cu topu tau, care mi-o amintit c-am citit si io o carte canceroasa, uitasem s-o punctez. Sfirleaza va sedea bine la final cu punctele de la tine si cele de la mine :))) Eu am fost coplesita de Hotul de carti, la juma de an dupa citire tot zic ca-i cea mai buna carte de-am citit-o-n viata asta:) In rest, astept topul final sa-mi mai iau notite de cateva carti, mai am vro doua si de anu trecut, le-oi cumpara io vrodata:)) maria

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate din cauza topurilor noastre si altii vor citi cartile scrise di Victor Ion Popa :D
      Si eu sunt curioasa care va fi topul final :D

      Ștergere

Cele mai citite articole din acest blog