vineri, 18 ianuarie 2019

Sofer incepator - cap. 2: Prima data la volan fara instructor in dreapta


   Am batut palma, am dat banii, am primit masina, actele si cheile masinii. Acum trebuia sa o duc acasa. Eu.
   Nu m-am gandit niciun moment ca nu sunt in stare sa conduc singura, adica fara instructor in dreapta. Datorita multelor ore de conducere facute si a succesului inregistrat la examen, ajunsesem la stadiul ala in care aveam mare incredere in mine si in abilitatile mele de sofer. Prin urmare nu am ezitat nicio secunda sa raspund "Eu!" cand am fost intrebata cine conduce masina.
   Am scos din geanta cele doua semne de sofer incepator (mamaligi - cum li se mai spune), le-am montat (una in coltul din dreapta jos a parbrizului si cealalta in coltul din stanga jos a lunetei) si m-am suit increzatoare la volan. Tata a plecat cu masina lui, iar mama a ramas cu mine. Abia asteptam sa conduc!
   Pornesc incet si incerc sa fiu atenta la drum. O cam smucesc cand schimb vitezele pentru ca ambreiajul nu prindea la fel ca cel de pe masina de scoala. O simt pe mama ca se incordeaza si acest fapt ma agita. Primul stop, prima oprire. Sunt incadrata corect, am semnalizat din timp, in spatele meu este o coada mica de masini. Se elibereaza drumul, dau sa plec si... moare motorul. Dau sa il pornesc si nu reusesc. Dupa cateva secunde masinile din spate incep sa claxoneze. Mama ma tot intreaba ce fac, eu intru rapid in panica. Imi aduc aminte de butonul rosu pentru avarii si il apas. Masinile din spate ma ocolesc si se duc in treaba lor. Eu tot incerc sa pornesc... Dupa cateva incercari nereusite, pornesc si eu la drum. Dupa cateva minute iar sunt nevoita sa opresc, de data asta la semafor. Se repeta si scena cu incercari nereusite de a porni. Mama era deja super agitata in dreapta mea si ma agita si pe mine si mai tare. Ma claxona toata lumea pentru ca incurcam circulatia, mama ma tot "impingea" sa pornesc odata, eu incercam sa-mi aduc aminte care este piciorul drept.
   Toate astea s-au mai intamplat de inca 2 ori pana am ajuns acasa. In 40 minute mi-a murit motorul de mai multe ori decat in toate orele de conducere facute la scoala!
   Ce am facut gresit? Am crezut ca toate masinile merg la fel. Ei bine, nu este deloc asa! Cu masina de scoala, pe motorina, plecam usor de pe loc din ambreiaj, fara sa folosesc acceleratia. Ridicam usor piciorul si masina se punea in miscare. Katiusei nu-i place metoda asta. Ambreiajul ei prinde mai sus si vrea si acceleratie la pornire. Eu fiind obisnuita cu masina de scoala, bineinteles ca nu reuseam sa plec de pe loc cu fasneata rosie. Nu m-a ajutat nici faptul ca mama era foarte stresata in dreapta. Nivelul meu de stres era la maxim si eram in panica. Sunt absolut sigura ca daca l-as fi avut in dreapta mea pe Florin, instructorul care m-a invatat sa conduc, toata povestea asta ar fi fost mult simplificata si ajungeam mai repede acasa. In noaptea aia nu am putut sa dorm deloc.
   A doua zi a fost musai sa plecam la plimbare cu masina in familie: eu, sotul meu, fata si catelul. Noaptea! Ma rog, nu era chiar atat de tarziu, insa era intuneric afara si eu nu am condus nciodata pe intuneric. De cand m-am suit la volan eram foarte agitata si incordata. Cred ca tensiunea mea sarea de valoarea maxima, iar palmele imi erau foarte transpirate si imi alunecau pe volan si pe schimbator. Am stiut de unde se aprind farurile, dar nu am stiut cum dau faza lunga. Norocul meu ca am mers doar prin oras si strazile sunt luminate, deci folosirea fazei de drum era inutila. Pozitia mea la volan a devenit in cateva minute foarte incomoda (bineinteles ca nu mi-am pozitionat scaunul corect!). Mergeam cu 30km/h, mie mi se parea ca merg cu viteza luminii si ca din aceasta cauza nu pot fi atenta la ce se intampla in jurul meu: alte masini, biciclisti, pietoni, semne de circulatie... Inutil sa mentionez ca mi-a murit motorul la fiecare oprire. Sotul meu tot repeta "Tureaza! Tureaza! Tureaza!" si-mi tot dadea sfaturi cum si ce sa fac. In plus tot umbla la butoanele de pe bord si imi tragea frana de mana cand imi murea motorul la stop. Il iubesc mult si stiu ca ar trebui sa ii ascult sfaturile, pentru ca el conduce bine, dar in momentul ala imi venea sa il dau jos din masina. Nu simteam ca ma ajuta, ba ma incurca foarte mult! Nu aveam timp nici sa gandesc, ca el imediat zicea sau facea ceva. Dupa o ora de conducere eram ca o leguma. Fara putere, fara chef, morocanoasa, ma durea genunchiul drept si ceafa din cauza incordarii. Nici in noaptea aia nu am putut dormi.
   Nu toata lumea are stofa de instructor. Cei care te pot ajuta in primele zile de sofer incepator, fara sa vrea, mai mult te incurca, te agita si te streseaza. Ei iti vor binele, dar tu nu simti asta si iti pierzi atentia si increderea in tine. Uiti si ce stiai si te trezesti iar biet incepator, care se intreaba care ii este piciorul drept, care isi trage scaunul de nu mai poate manevra volanul, care nu se poate relaxa pentru ca are impresia ca pune pe toata lumea in pericol si ca incurca circulatia. Daca te lasi doborata de aceste prime experiente dezamagitoare te trezesti ca au trecut 15 ani de cand ai permis si tu ai condus maxim 10 ore in tot acest timp. Cunosc personal cateva cazuri. Nu renunta!!! Cand simti ca inima ta pleaca fara tine, cand panica te amentinta ca te ingroapa si cand increderea ta in abilitatile tale de sofer atent si corect este la cel mai jos nivel, URCA IN MASINA SI PORNESTE LA DRUM!!! Repeta-ti in gand "Totul va fi bine! Stiu sa conduc! Sunt in siguranta!" si ai sa vezi ca dupa maxim 5-10 minute de condus incepi sa realizezi ca nu este dracul atat de negru, ca de fapt chiar stii sa conduci, ca esti in siguranta si ca totul este bine.

18 comentarii:

  1. La noi la mămăligi le zice lămâițe :) Io tare mă bucur când îi moare lu B. motoru: și câte lecții îi dădeai acu lu Crisa?!:))))))

    RăspundețiȘtergere
  2. Cunoastem!!!
    Prima data cand am iesit in trafic, cu fostul meu sot, am ajuns la un giratoriu. O eleva, pe masina de scoala, a reusit sa opreasca motorul in intersectie. Eu cu cerneala neuscata pe permis, am oprit motorul, asteptand sa porneasca ea. Si uite asa, doua muieri, am reusit sa blocam giratoriul :)))
    Se mai intampla sa fii apostrofata de barbati, mai ales cand ai semnele de incepator pe geam. Eu ridicam din umeri, zambeam si strigam sa ma auda ” Sunt blonda” Se uitau aia saracii... eu fiind satena :)))
    Ultima ”facatura” a fost in Bucuresti, cand am lasat un alt sofer sa intre de pe o strada laterala, in fata mea. Cel din spatele meu, a ajuns paralel cu mine si mi-a zis ca sunt proasta, ii las pe toti in fata mea... ceva de genul. I-am spus ” Nu stiu sa conduc!!! Am luat permisul la Pitesti!” Nu stiu ce a crezut, dar a stat la locul lui...
    Eu am luat pemisul cu masina pe benzina cu instalatie gpl. La fel am si masina de serviciu. Sunt obisnuita sa accelerez. Actualul meu partener de viata are masina pe motorina. Sa vezi ce pornire fac, atunci cand uit si accelerez :)))
    Ca sfat, nu te stresa. Cu totii am fost incepatori, daor ca uitam. O sa treaca si perioada asta. Prin exercitiu ai sa capeti si reflexe si incredere. Succes!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce te iubesc pentru comentariul asta! :*
      Peste 5 zile implinesc 4 luni de permis. Inca intru in panica cand urc la volan si imi caut scuze sa nu conduc. Astept cu maaaaare nerabdare ziua in care o sa rad de toata panica asta fara motiv :D

      Ștergere
    2. Eu am luat permisul la câmpulung muscel. Cu cine ati luat permisul?

      Ștergere
    3. Eu am dat examen in Medias, deci nu cred ca va ajuta cu ceva numele politistului cu care am dat eu examen :)
      Felicitari pentru reusita!

      Ștergere
  3. eu sunt aia care am carnet de 100 de ani si am condus numai prin sate! n-am intrat in bucuresti decat intr-o noapte de revelion, cand era goala strada! si acum imi tremura picioarele cand trebuie sa ma urc la volan, iar eu as avea mare nevoie sa pot sa conduc, caci fac zilnic naveta.
    asadar, nu te lasa, insista si nu iti pierde increderea in tine, indiferent ce faci. important e sa nu omori pe nimeni, nu sa nu incurci circulatia. si poate te ajuta sa te urci si singurala volan, fara nimeni in masina? eu am facut asta intr-o parcare la un supermarket si a fost un moment in care am simtit ca mi se consolideaza increderea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu ma simt prea bine cand sunt singura in masina. Nu stiu de ce. Sotul meu ma streseaza destul de tare cand conduc, dar prefer sa merg cu el decat singura :) Cel mai fain conduc cu junioara in dreapta. Isi pune castile, sta cu nasul in telefon, ma ignora total, deci ma pot concentra la drum dar nici nu sunt singura in masina :D
      Greseala mea cea mai mare este ca gandesc prea mult si tind sa-mi fac 1000 de scenarii in cap, scenarii care ajung pana la urma sa-mi dicteze cat de mult sa intru in panica fara motiv. Pana si Florin, instructorul meu, imi spunea mereu sa nu mai gandesc atata pentru ca mai mult gresesc. Vreau sa ajung la nivelul ala de incredere in mine incat sa actionez fara sa ma gandesc atat de mult. Cu exercitiu voi ajunge si acolo, asa cum am ajuns la faptul ca pot intoarce capul in toate directiile in timp ce conduc :D

      Ștergere
  4. Buna ziua!Ma regasesc in cele spuse de d_voastra? Ati reusit sa conduceti singura? Cred ca am nevoie de incurajari.... :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O tona de incurajari zboara catre tine!!!! Hai ca poti!!! :)
      Da, eu am trecut de fazele astea de ceva vreme :D Acum conduc bine si nu mai am atacuri de panica cand trebuie sa pleca la drum. Nu a fost usor, recunosc, dar nu m-am lasat batuta si atata am exersat pana am trecut de frica.
      Recomand un drum putin circulat, ceva muzica care-ti place si exersat in fiecare zi macar o jumatate de ora. Ai sa vezi ca dupa 2-3 saptamani n-o sa ti se mai para atat de greu :) Am incredere in tine!!! :*

      Ștergere
  5. M-am regasit in cuvintele de mai sus ! Si da,asa este !! Oricat ar fi de greu sa nu te lasi,trebuie sa castigi experienta.Eu,ma simt mult mai relaxata singura in masina ! Persoana din dreapta imi distrage atentia si ma enerveaza mai mult !! Desi imi da sfaturi utile,modul cum imi apostrofeaza greselile,ma demoralizeaza.Am carnetul de 3 saptamani si astazi din cauza vizibilitatii scazute la un Stop,era sa fac accident..Am plecat de pe loc si cand am vazut ca vine masina spre mine,am apasat frana si mi-a murit motorul.Noroc ca celalalt conducator auto a apasat frana si a oprit masina la timp.Am ramas in mijlocul drumului pana am reusit sa pornesc iar masina.A fost momentul cand am constientizat ca intradevar este o responsabilitate enorma si ca trebuie atentie si rabdare.Fara graba !! Ma cam grabesc si gresesc !! De data asta asta am avut noroc,data viitoare poate nu o sa fie asa si trebuie sa invat din experienta asta.Indiferent de situatie ,trebuie sa mergi inainte ! Mai prudent,ce-i drept !!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In primul rand felicitari pentru permis!!!! :D
      Nimeni nu s-a nascut invatat si este normal sa faci greseli. Imporant este sa realizezi ca inca nu este momentul sa te grabesti in trafic. Instinctele si gesturile automate inca nu sunt pe deplin formate, deci este obligatoriu sa mergi mai incet si sa fii mai atenta :) Este important sa conduci cat de des poti, doar asa stitul tau de condus prinde contur si increderea in fortele tale de sofer se intareste :D
      Hai ca poti!!! Sarbatori frumoase iti doresc! :*

      Ștergere
  6. "Cand simti ca inima ta pleaca fara tine, cand panica te amentinta ca te ingroapa si cand increderea ta in abilitatile tale de sofer atent si corect este la cel mai jos nivel, URCA IN MASINA SI PORNESTE LA DRUM!!! " vorbele astea o sa le am in minte prin aprilie cand s-ar putea sa conduc pentru prima oara de la Ploiești la Bucuresti...in august 2018 am luat carnetul, iar în aprilie 2019 masina. Doamne ajuta sa fie bine :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O sa fie bine! :)
      Astept sa-mi spui la intoarcere cum a fost :D Sa vezi ce incredere in tine o sa prinzi dupa drumul asta :D

      Ștergere
    2. Daa, la asta ma gandeam si eu( zic sa vezi ce incredere prind dupa ce fac drumul ala)! O sa.mi pun semnele de incepator, desi nu cred ca o sa ma ajute mult, adica probabil tot o sa.mi scuipe pe parbriz, tot o sa ma claxoneze....daar trebuie sa ies din zona de confort!! Sa pot sa plec peste tot indiferent de ora, de vreme etc. Multumesc mult. Pup.

      Ștergere
    3. O sa te ajute semnele, mai ales ca te simti mai in siguranta ca i-ai avertizat pe ceilalti ca poti face greseli :D
      Nu scuipa nimeni pe parbriz, stai linistita! :))) Drumurile in afara localitatii sunt muuult mai lejere fata de cele din localitate. Nu ai pietoni, treceri de pietoni, prea putini biciclisti... In plus cine se grabeste, o va face pentru ca are loc :D
      Daca ai timp, vezi ca am mai scris pe blog despre experienta mea la volan. O sa vezi ce am evoluat DUPA ce am inceput sa conduc mai mult in afara localitatii :)

      Ștergere
  7. Ma regăsesc perfect in descriere. Ieri am luat permisul si astăzi m-am urcat cu al meu in dreapta bineinteles la volan. A fost groaznic, ma dor toti mușchii, mergeam cu 60 in afara orasului si ma depășeau si imi făceam semn sa ma las sa stau acasa, eu aveam senzația că am 150/h. Al meu sa apas accelerația iar in oras La fiecare intersecție e o adevarata provocare, imi fac toate teoremele posibile..Am prins frica, nu stiu inca nici sa parchez, plus ca masina personala este mai lungă ca cea de pe scoala si mi se pare interminabilă. :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In primul rand felicitari pentru promovarea examenului!!!! :D
      Frica o sa mai stea cu tine o vreme, dar nu este cazul sa disperi :) Important este sa nu te lasi invinsa de frica si sa conduci ori de cate ori ai ocazia. Eu recomand sa iesi seara, cand nu este asa mare circulatie, sau sa cauti o zona mai putin circulata. Condu in fiecare zi, daca poti! Deocamdata nu te stresa cu parcarile, ci concentreaza-te pe acomodarea cu masina (dimensiune, bord, comenzi) si cu pornirea de pe loc. Stapaneste-le pe astea doua si restul o sa fie floare la ureche :D
      Daca ai timp, citeste si celelalte articole scrise de mine pe aceasta tema. Ai sa vezi cum am evoluat eu de-a lungul timpului :)
      Pentru intrebari si incurajari iti stau la dispozitie :D
      Hai ca poti! Eu am incredere in tine!!!

      Ștergere

Cele mai citite articole din acest blog