Am observat, cu uimire, ca au trecut 5 ani de la ultima postare de acest gen (Top personal al cartilor citite in 2014). Eram aproape sigura ca am mai facut acest top de cateva ori, in ani consecutivi, dar se pare ca m-am inselat. Pe blog mai apare topul cartilor citite in 2013 si, intr-o postare nededicata cartilor, o mentionare a cartilor citite in 2016.
In 2019 am cam abandonat blogurile si le-am trecut la coada listei mele de prioritati. Nu stiu daca este corect sa spun ca am suferit de burnout. Mai degraba a fost o scadere in intensitate a dorintei de a scrie, de a poza si de a expune in mod public fragmente din viata, experientele si trairile mele. Efectiv nu vedeam rostul acestei munci, pentru ca este cu adevarat o munca blogareala. Incet incet am inceput sa-mi pierd cuvintele, ideile, creativitatea. In prima faza m-am revoltat si imi propuneam tot felul de provocari si deadline-uri, sfarseam insa cu procrastinare. Apoi am inceput sa privesc blogurile ca pe o corvoada, ca pe ceva ce nu mai vroiam sa fac. "Ce rost are?" - imi spuneam de fiecare data cand ideea de a scrie pe blog imi aparea in minte. De aici si pana la resemnare nu a mai fost decat un pas. Rezultatul? In 2019 am postat pe acest blog doar de cinci ori, iar din iulie nu am mai scris nimic.
Azi am citit la Maria topul ei de carti citite in 2019 si m-am gandit ca n-ar fi rau sa scriu si eu despre topul meu al cartilor citite in 2019. Bineinteles ca "ce rost are?" a sarit repede de cur in sus si mi-a oprit tot avantul, omorand in fasa ideea de scrie pe blog. N-am mai vrut sa scriu. Am incetat de mult sa mai lupt cu resemnarea. Am fost insa curioasa sa vad ce am scris in alti ani si am inceput sa caut topurile cartilor citite in anii trecuti. Uimirea mea a fost foarte mare cand am constatat ca nu am pe blog decat 3 mentionari, dintre care una singura detaliata si completa. Asta m-a intristat. Cartile sunt foarte importante pentru mine, iar faptul ca nu am scris despre ele este grav. Cred ca asta a fost semnul pe care il asteptam 😋, pentru ca imediat am deschis o pagina de postare noua si am inceput sa scriu 😃
La inceputul anului 2019 mi-am propus sa citesc 28 de carti si, cu bucurie, constat ca am citit 33 de carti - 11 478 pagini 👌👌👌 Da, nu scriu, dar citesc 😉
Din totalul de 33 carti, 6 carti le-am notat cu 5 stelute, 8 carti le-am notat cu 4 stelute, 4 carti au primit 3 stelute, 13 carti au primit 2 stelute, iar 2 carti au primit o singura steluta din partea mea. Am observat ca in general nu prea acord 5 stelute din 5 unei carti, notarea mea tinzand spre 4 sau 3 stelute. Anul asta insa ori am fost eu prea rea si zgarcita cu acordarea notelor, ori am avut ghinionul de a citi o gramada de carti care aproape nu mi-au placut. 13 carti notate cu 2 stelute!!! Aproape jumatate din tot ce am citit in 2019!!!
Spre deosebire de alti ani, cand aveam tendinta sa acord puncte din oficiu scriitorilor preferati, marindu-le astfel in mod nejustificat nota finala acordata cartii, anul acesta am fost mai onesta si am notat cartile cu nota exacta pe care o meritau din punctul meu de vedere. Poate de aici diferenta asta mare intre notele acordate inainte de 2019 si cele acordate in 2019. N-au mai promovat din mila 😋
Inainte sa trec la topul promis in titlul acestei postari, vreau sa mentionez ca in 2019 am "facut cunostinta" cu bibliotecile stradale din orasul meu. Neaparat voi scrie despre asta mai in detaliu in viitorul apropiat!
Revenind la carti, topul cartilor citite de mine in 2019 este urmatorul:
1. O logodna foarte lunga - Sebastien Japrisot
Foarte frumos scrisa, foarte sensibila, foarte pe placul meu ♥♥♥ Dupa ce am terminat de citit ultima pagina, am strans tare cartea la piept si am ramas asa o vreme. Nu mi s-a mai intamplat asta pana acum :)
Filmul l-am vazut anul trecut si mi-a placut si el foarte mult.
2. Elantris - Brandon Sanderson
Da, da, da!!! De o mie de ori da :D
Efectiv nu am putut sa o las din mana ieri! Are aproape 750 de pagini si eu am terminat-o in cateva ore :) Dor mi-a fost de o carte care sa ma captiveze atat de tare ♥♥♥
3. Satra - Zaharia Stancu
Am citit-o cu sufletul la gura pana aproape de sfarsit, apoi sfarsitul m-a dezamagit. M-am tot gandit cum mi-as fi dorit sa se termine si mi-am dat seama ca nu as fi gasit un sfarsit mai bun. Atunci am realizat ca nu sfarsitul m-a dezamagit, ci faptul ca s-a terminat cartea :D
Neaparat de pus in lista "obligatoriu de citit" de toti iubitorii de carte !!!! Merita! ♥♥♥
4. Razbunarea iertarii - Eric-Emmanuel Schmitt
Cartea asta a spalat toate resentimentele si dezamagirea acumulate de la ultimele 3 carti citite de mine si scrise de Schmitt: Omul care vedea dincolo de chipuri, Adolf H. Două vieţi, Noaptea de foc.
Efectiv am devorat-o in doar cateva ore intr-o dupa-masa, asta dupa ce am amanat voit lecturarea ei, cateva saptamani de la cumparare, de frica unei noi dezamagiri.
Minunat scrisa ♥♥♥
5. Visul calatorului - Stelian Zamora
Foarte frumos scrisa ♥♥♥
A scris Maria pe blogul ei un articol foarte frumos despre cartea asta ♥
6. Lada fermecata - Bernard Malamud
O colectie de nuvele foarte frumos scrise, toate cu final nesteptat. Le-am citit pe toate cu foarte mare placere ♥ Ia sa caut ce a mai scris Malamud! Se pare ca este un scriitor pe gustul meu :)
Recomand!
7. Un om indurerat - Victor Ion Popa
Colectie de texte scrise de Victor Ion Popa, texte ce nu au fost publicate in alte carti pana la data publicarii acestei carti.
La finalul cartii este un inceput de roman, un roman ce nu a mai apucat sa fie terminat. Tare rau mi-a parut ca autorul nu a apucat sa termine acel roman! Inceputul promitea o lectura minunata ♥
Daca dati peste cartea asta sau peste orice carte/text scris de Victor Ion Popa, nu ezitati sa o/il cititi!!! Veti fi fascinati :)
8. Panica - Lauren Oliver
"Jocurile foamei" fara elementele fantastice si SF - cam asa as descrie cartea asta in doar cateva cuvinte :)
Mi-a placut mult stilul in care a fost scrisa ♥ Povestea m-a captivat de la inceput pana la sfarsit ♥
Perfecta pentru un cadou!
9. Ulii si porumbei. Marianna Sirca - Grazia Deledda
Momente si scene foarte frumos descrise, cu ajutorul carora chiar am simtit si "vazut" personajele cu tot cu gandurile si sentimentele lor ♥ Pentru descrierea naturii se folosesc cuvinte si expresii tare frumoase, cuvinte care pun natura in randul personajelor ca si cum fara ea nu ar exista acea poveste ♥
10. Primele taine (Dracula's Kitchen #1) - Vlad B. Popa
O poveste frumoasa, usor de citit si urmarit, intesata de retete vechi si poze minunate ♥♥♥
Astept cu mare interes partea a doua :D
Carti citite in 2019, care nu au ajuns in topul meu, grupate dupa nota acordata:
**** 4 stelute:
1. Simburele - I.A. Bassarabescu
Povestiri frumos scrise Asa ceva nu mai gasesti in cartile nou aparute, deci este musai sa ne intoarcem si catre cartile vechi daca dorim sa citim ceva de calitate.
Recomand!
2. Cea mai frumoasă poveste. Câteva adevăruri simple despre istoria românilor - Adrian Cioroianu
In scoala nu am fost fan istorie, ba chiar imi aduc aminte foarte clar monotonia si plictiseala ce plutea in aer la acea ora. Ei bine, de cand am imbatranit imi cere sufletul sa aflu mai multe despre trecut. Ma bucur sincer cand aflu lucruri noi petrecute in vechime, cum s-a ajuns la o anumita situatie, cum a ajuns cineva intr-o anumita functie.
Domnul Cioroianu are darul povestirii si o face fara lungiri inutile, dar fara sa omita detaliile importante. Am inteles ca este profesor de istorie :) Oare la el la clasa casca cineva de plictiseala? :D
3. Casa de chihlimbar - Tucker Reed, Larkin Reed Kelly Moore
Foarte interesanta!
Este o lectura relativ usoara, cu o tenta de incalceala mai ales spre final. Citita in 3 ore :)
4. Nicaieri nu e ca în Oz - Danielle Paige
O continuare plauzibila a unei povesti clasice. Citita in 2 ore :D
Mi-a placut mult aceasta rasturnare de situatie si m-a facut mai nerabdatoare sa citesc cartile seriei " Eliberarea Tinutului Oz" ♥♥♥, aceasta carte fiind un preludiu al seriei.
*** 3 stelute:
1. Sapte lucruri importante - Shelley Pearsall
Intr-un fel mi-a amintit de Fratele mai mare - Méhes György, din pricina personajului principal.
Este usor de citit si chiar interesanta, chiar daca din cand in cand te ia cascatul. Nu este o carte captivanta si nici nu te "obliga" la lecturare fara oprire. Tot timpul am avut impresia ca povestea este ambalata prea frumos si prea sigur. Nu cred ca va urca in topul cuiva mai sus de jumatate.
2. Sfatul medicului - Viorel Cacoveanu
Zambesti citind cartea asta, dar zambesti amar. Povestirile sunt inspirate din viata traita de romani inainte de revolutie. S-a vrut a fi haz de necaz, insa faza cu hazul nu prea a iesit cum trebuie.
3. Zuleiha deschide ochii - Guzel Yakhina
Mi-a lasat un gust usor amar...
Povestea a fost foarte captivanta pana pe la jumatate, apoi parca a fost scrisa de altcineva, cineva care nu prea dadea doi bani pe personajele deja conturate, pe ideea deja pornita. Ultimele randuri ale cartii au salvat-o de la notarea cu doua stelute. Au fost exact ce trebuie :)
4. Din experienta unui automobilist lipsit de experienta - Leon Sarateanu
Usor de citit, chiar amuzanta :)
Autorul incearca sa parodieze soferul incepator. Uneori ii iese, alteori nu :) Per total, a fost ok.
** 2 stelute:
1. Printese necuviincioase - Linda Rodríguez McRobbie
Nu a fost chiar ceea ce ma asteptam sa aflu, ba chiar a fost o dezamagire.
Titlul m-a facut sa cred ca voi afla povestile unor printese adevarate care nu s-au multumit sa fie printese si atat si care au vrut altceva de la viata. Ei bine, am aflat povestile greu de inghitit ale unor fete cu titlu de printesa, toate cu finaluri foarte triste. Povestile se bazeaza mult pe legende si presupuneri, mai putin pe fapte reale si documentari serioase.
2. Viata si aventurile lui Mos Craciun. Vrajitorul din Oz - L. Frank Baum
Povesti pentru copii :)
Am citit-o doar pentru ca urma sa citesc seria "Eliberarea tinutului OZ" scrisa de Danielle Paige si am vrut sa incep cu inceputul :)
3. si 4. Anul tau perfect - Charlotte Lucas
Sunt doua volume, amandoua au primit doua stelute de la mine.
Desi initial promitea a fi o lectura interesanta, la final mi-a lasat impresia unei povesti trase de par si cam falsa. Nu stiu daca autoarea a dus lipsa de cuvinte potrivite sau traducerea a schingiuit textul original, cert este ca la mine a avut doar efectul datului ochilor peste cap.
Am avut volumele astea doua de multa vreme pe lista de dorinte si abia am asteptat sa le citesc. Mda...
5. Contesa de Charny - Alexandre Dumas
Daca as fi fost interesata macar putin de sfarsitul Mariei Antoaneta si a lui Ludovic al XVI-lea sau de revolutia franceza, aceasta carte mi s-ar fi parut geniala. Cum eu insa am vrut sa citesc povestea contesei de Charny, ma declar profund dezamagita de acest roman.
Sincer, nu inteleg de ce autorul a dat acest nume romanului. Contesa apare foarte rar in peisaj si nici macar nu are un rol in povestea predominanta.
Bifata la citite in diagonala.
6. Nu putem evada din istoria noastră (Cea mai frumoasa poveste #2) - by Adrian Cioroianu
Mult mai mult mi-a placut primul volum. Si acesta este interesant pentru cei pasionati de istoria recenta, cea din jurul anului 1989. Pentru mine insa, care am trait bucata asta de istorie, nu prezinta un mare interes din punct de vedere al curiozitatii. Mai cu placere am citit despre bucatile de istorie pe care nu le-am trait :)
7. Povestea mea - Michelle Obama
Tot timpul am avut impresia ca imi scoate mie ochii ca ea este o femeie de culoare inalta. Ok, esti constienta de felul in care arati, de asemenea esti contienta ca poti face orice iti propui, atunci de ce tii mortis sa-mi tot pomenesti culoarea pielii tale sau genul tau?
Imi place Michelle Obama. Mi se pare o femeie frumoasa si puternica. Scriitoare buna insa nu este :)
8. Inocentii - Ioana Parvulescu
Am fost tentata sa o notez cu o singura steluta, aceea care spune ca nu mi-a placut deloc cartea asta, apoi m-am razgandit brusc si am bifat doua stelute. Nu a fost genul meu de carte. Mi s-a parut plictisitoare si nu am reusit in niciun moment sa-mi inchipui fetele personajelor, nici macar casa care era evocata ca si personaj.
Am citit in recenzia cuiva ca aceasta carte este doar o colectie de compuneri de clasa a IV-a si ii dau dreptate. Autoarea s-a chinuit sa puna in vorbe sentimente profunde si amintiri dragi, insa nu a gasit cuvintele potrivite, prin urmare rezultatul final lasa mult de dorit.
9. Dieta de 17 zile - Mike Moreno
Sfaturi universal valabile, de bun simt, nimic iesit din comun sau nemaiauzit.
10. Opere vol. 2 – Momente si schite - Ion Luca Caragiale
Greu, foarte greu a mers lectura acestei carti!
Nu contest ca este un clasic al literaturii romanesti, insa mie mi-a fost greu sa-l citesc. Foloseste multe cuvinte care in prezent nu mai sunt folosite in limbajul uzual, prin urmare sunt greu de inteles si de citit. Multe pasaje nu le-am inteles deloc, prin urmare le saream sistematic. O lectura ciopartita, care nu mi-a facut placere.
Daca mie mi-a fost greu sa-l citesc, imi inchipui cat de greu le este adolescentilor sa-l citeasca si sa-l inteleaga :(
11. Adio - Honoré de Balzac
Uneori prea multe detalii strica :)
In doua dintre nuvele se exagereaza cu detaliile prea putin importante. Alte doua nuvele insa mi-au placut.
Facand media, a iesit notarea cu doua stelute :)
12. Ugly love. Despre fata urată a iubirii - Colleen Hoover
Mega siropel, cu final interesant.
13. O sa te tin in brate cat vrei tu si inca o secunda - Ioana Chicet-Macoveiciuc
Nu am rezonat cu mai nimic din carte. La un moment dat mi se parea ca ma judeca pentru tot ce-am facut eu in anii cu bebe la purtator si am luat-o personal :)))
Am acordat doua stelute pentru ca inceputul cartii m-a pacalit ca este o carte interesanta. Doar inceputul a fost interesant, apoi a trecut totul pe langa mine.
* 1 steluta:
1. Angelica si complotul umbrelor - Anne si Serge Golon
Nu am cascat atat la o carte cat am cascat citind cartea asta :( Parca imi pica praf de somn in ochi dupa 1 pagina citita, iar asta nu mi s-a mai intamplat pana acum.
2. Livada cu aripi - Nicolae Lupu
Cartea asta este ca un film romanesc: vezi ca actorii spun ceva, dar tu nu intelegi nimic. Chiar am vrut sa-i dau o sansa, insa ea nu a dat nimic la schimb.
Gata! Uf, greu a fost! Munca grea blogareala asta!
Pentru anul 2020 mi-am propus sa citesc 29 carti.
Pentru cartile care se pot cumpara am pus link catre magazinele online, pentru celelate am pus link catre Goodreads. Mentionez ca link-urile catre magazinele online imi pot aduce un mic comision din partea magazinului in cazul in care cel care a accesat link-ul sfarseste vizita cu o comanda. Accesarea link-urilor nu este conditionata de o achizitie si nici nu este platita de vizitator.
Am citit 6 din cele 10 cărți de top. Cam atât au în comun volumele ce ajung în mâinile amândurora: le citim și apoi steluțele o iau razna. Ceea ce pe mine mă fascinează încă, modul ăsta atât de diferit de receptare. E firesc să se petreacă astfel lecturile, dar tot mă minunez. Acesta este motivul pentru care nu renunț la modul foarte subiectiv de a acorda steluțele. La mine nu există 1 steluță decât pentru cărți abandonate și cărți abandonate nu există:)) Sper să-mi amintesc de textul acesta când voi mai cumpăra cărți.
RăspundețiȘtergereEu acord 1 steluta celor care nu mi-au placut deloc. Carti abandonate nu am in palmares pana acum. Le citesc intr-o dunga si pe sarite, dar le citec :)
ȘtergereAr fi plictisitor sa avem toti aceeasi parere, nu crezi? :)