miercuri, 5 februarie 2014

Leapsa cu si despre carti

Maria s-a gandit ca ma plictisesc groaznic si ca nu am nici o idee pentru a mai posta ceva pe acest blog, prin urmare m-a salvat cu o leapsa draguta. Multumesc Maria ca m-ai scos din impas si hibernare!

1. Prima amintire cu mine citind
Asta imi amintesc foarte clar. Aveam aproape 7 ani si abia invatasem toate literele abecedarului. De Craciun primisem un aparat de proiectat diafilme pe perete si textul povestilor ni-l citea mama sau tata, atunci cand aveau timp. Pentru ca noi nu aveam rabdare sa-si faca ei timp pentru diafilmele noastre, am inceput sa le citesc eu fratilor mei mai mici povestile proiectate pe perete. Ajunsesem sa le invat cuvant cu cuvant, asa de des proiectam diafilme!
Drag de carti si povesti am capatat de la diafilme si de la discurile de vinil cu teatru radiofonic si povesti. Abia dupa o vreme au urmat cartile.
2. Prima carte pe care am citit-o si recitit-o



M-a impresionat foarte tare cartea Heidi - fetita muntilor - scrisa de Johanna Spyri. Am avut-o in format mare (A4) si eram fascinata de pozele minunate ce insoteau textul. Am citit-o de mai multe ori in foarte scurt timp, apoi a fost distrusa de unul din fratii mei mai mici si mama mi-a aruncat-o.
Ce emotie m-a cuprins cand am vazut-o in poza de mai sus! Trebuie neaparat sa mi-o cumpar!
3. O carte pe care fiecare copil ar trebui sa o citeasca
Doar una? Cam greu sa ma opresc la una singura!
Daca ar fi musai sa recomand o singura carte, as recomanda Povestiri istorice - Dumitru Almas. Sunt de parere ca este o carte minunata, pe care orice copil ar trebui s-o citeasca macar o data.
4. Locul meu preferat de citit
In bratele unui fotoliu generos si moale, cu picioarele pe calorifer.
Chiar daca am un loc preferat, asta nu ma impiedica sa citesc oriunde ma gaseste un pic de timp liber. Aici contorizez si lectura pe wc, ca doar acolo am reusit de cele mai multe ori sa am timp. Nu pot sa citesc in masina si nici in cada pentru ca mi se face rau.
5. Accesorii obligatorii in timpul lecturii
Un semn de carte si lumina directa. Nu indoi cartile, nu mazgalesc cartile, nu citesc daca nu am lumina buna. Semn de carte inseamna orice obiect ce poate fi pus intre paginile unei carti astfel incat sa nu o deformeze cand sta inchisa.
6. Numarul cartilor de pe lista mea de lecturi viitoare
Mi-am propus pentru 2014 un minim de 24 de carti. Pana acum am citit 3 si am inceput-o pe a patra. Stau bine, nu?
7. Ultima carte pe care am primit-o sau am cumparat-o
Am primit de la o buna prietena Visatoarea din Ostende - Eric Emmanuel Schmitt. Schmitt este unul dintre autorii mei preferati si cartea asta a fost un dar foarte inspirat si bine primit.
8. O carte care mi-a schimbat viata intr-un fel
Cred ca fiecare carte citita mi-a schimbat un pic viata, modul de gandire si perceptia asupra vietii. Am iubit unele carti, am urat unele carti, din toate insa mi-a ramas ceva drept amintire: un gand, o idee, o revelatie...
Geniale mi se par cartile care te reinvata sa gandesti pozitiv. In tavalugul zilelor ce ne invadeaza cu pesimism, rautate si invidie, trebuie sa ne aducem aminte ca un gand pozitiv aduce dupa el ceva bun. Prin urmare ar trebui sa gandim doar pozitiv si sa ne traim cu adevarat zilele ce ne-au ramas.
9. O carte care imi place, dar care pare sa nu placa nimanui
Nu m-am intalnit cu situatia asta pana acum.
10. O carte care nu-mi place, dar pe care toata lumea pare sa o iubeasca
Aici am cateva "specimene": Paula - Isabel Allende si Mananca, roaga-te, iubeste - Elizabeth Gilbert. Le-am citit pana la capat, dar nu am reusit sa le inteleg. De asemenea nu am reusit sa inteleg de ce atata lume le vorbeste de bine, iar mie nu-mi inspira nimic. Poate sunt defecta.
11. O carte care ma intimideaza
Nu cred ca exista o asemenea carte. Vorbim aici de beletristica, da?
12. Trei dintre scriitorii mei preferati
Eric Emmanuel Schmitt, Anna Gavalda, Victor Ion Popa - acestia trei nu m-au dezamagit niciodata si orice am citit scris de ei mi-a placut foarte mult.

No Maria, ce zici? Erau previzibile raspunsurile mele sau ai aflat ceva nou?

Si acum tobele!!! Dau mai departe leapsa Anastasiei! Draga Anastasia, abia astept sa vad ce raspunzi tu la intrebari!

6 comentarii:

  1. No, previzibile doar pe alocuri, pe la E.E.Schmitt:). Aceleasi emotii le-am avut si eu cand am cautat fotografii cu cartile "originale". Mi-am propus sa-mi caut Cuore-le la mama.Tare draga mi-a fost leapsa asta, pentru o vreme m-o dus printre amintiri ce le credeam duse. Is inca in mine din fericire. Si io am iubit Povestirile istorice. Mananca, roaga-te, iubeste am citit-o pe-ndelete din teama de a nu ajunge pe repede la ultima pagina:) Uitasem d epoziti aa sta comoda cu picioarele mai sus:))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu cartea aia nu am inteles-o, oricat m-am straduit :(
      Deci sunt previzibila :P

      Ștergere
  2. :) mulţumesc frumos pentru nominalizare, am reuşit s-o gat mai repede decât mă aşteptam :)
    Seară frumosă, Cristina şi, încă o dată, mulţumesc.
    te îmbrăţişez cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos ca ai raspuns la provocare! Am citit pe blogul tau deja tot ce ai scris :D Ma bucur ca nu sunt defecta pentru ca nu mi-a placut "Mananca..." :D

      Ștergere
  3. Cristina, și eu mai am încă volumul acela cu Heidi, dar și Povestirile istorice ale lui Dumitru Almaș ! Mi-a făcut mare plăcere să le regăsesc aici, la tine.
    Cât despre leapșă, iat-o și pe a mea, dacă te interesează
    http://www.lecturirecenzate.ro/2013/12/cititorul-de-carti-leapsa-pe-blog/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Zina, trebuie sa recunosc ca ma incearca invidia ca tu mai ai aceste carti foarte dragi mie :)
      Am citit si ce-ai scris tu :D Multumesc!

      Ștergere

Cele mai citite articole din acest blog