marți, 27 septembrie 2011

Cea mai frumoasa carte din lume... si alte povestiri

Cu doua zile in urma am citit pe nerasuflate " Cea mai frumoasa carte din lume si alte povestiri" scrisa de Eric- Emmanuel Schmitt. Am citit-o pe nerasuflate, in mai putin de doua ore. Contine 8 povestiri despre 8 femei foarte diferite ce traiesc si simt dragostea, fiecare in felul ei.
Cartea este foarte frumos scrisa si foarte emotionanta. Pot spune ca mi-am regasit propriile simtiri in sentimentele impletite in cele 8 povestiri. M-a fascinat povestea femeii care se credea iar la 30 de ani. M-a miscat profund povestea femeii care credea ca nimic si nimeni pe lume nu este perfect si frumos. Mi-a pus o lacrima in coltul ochiului povestea printesei desculte. Mi-a dat o noua perspectiva asupra relatiilor conjugale povestea femeii ce suferea de impotenta feminina si al carei sot, care o iubea mai mult decat ochii din cap, si-a format o noua si secreta familie. M-a facut sa zambesc povestea femeii care isi traia frumos viata, nu judeca pe nimeni si isi iubea inca sotul care decedase cu 10 ani in urma. M-a surprins povestea si atitudinea miliardarei arogante al carei trecut era bine ascuns. M-a intrigat povestea amantei parasite dupa 25 de ani, care a daruit fara sa vrea si fara sa stie o avere impresionanta unei fetiscane ce statea in chirie in casa ei. M-a induiosat peste masura povestea detinutelor ce au scris fetitelor lor o carte facuta din foite de tigara lipite.
As recomanda aceasta carte? Cu siguranta da! Este una din putinele carti care se incadreaza in lista " asta chiar merita citita".
Inainte de a ma apuca sa o citesc, imi facusem un plan: o citesc si apoi scriu imediat un review despre ea pe blog, care sufera in ultima vreme de lipsa acuta de atentie din partea mea. Prima parte a planului a mers perfect, insa m-am trezit la sfarsitul cartii ca sunt invadata de o multime de emotii si ganduri. Pur si simplu a trebuit sa las sa treaca doua zile pentru a da timp de sedimentare si sortare acestui amestec invadator. Am fost pacalita de numarul mic de pagini si de pretul infim cu care defila pe coperta. Asta sa-mi fie invatatura de minte si sa nu mai judec o carte la prima vedere. Cartea asta merita sa-i dedic timp numai pentru ea, pe un fotoliu comod, fara graba, fara alte zgomote si cu mintea limpede si deschisa. A fost insa bine primita si asa, cu Minimax in fundal si cu mancarea bolborosind pe aragaz, cu pauze mici de lamurit copilul care avea tot felul de intrebari si cu galagia ce razbatea prin deschizatura geamului. Mi-am propus sa o mai citesc inca o data, de data asta insa asa cu trebuie.

Una de dintre povestiri a fost ecranizata. Filmul se numeste Odette Toulemonde si va recomand sa-l vedeti.Povestirilie din aceasta carte sunt urmatoarele:
Wanda Winnipeg
E o zi frumoasa cu ploaie
Intrusa
Falsul
Totul pentru a fi fericita
Printesa desculta
Odette Toulemonde
Cea mai frumoasa carte din lume

P.S.  Neaparat sa caut in librarii si alte carti scrise de acest autor.

2 comentarii:

  1. De E.E.Schmitt am mai citit doar "Oscar si Tanti Roz"si i-am retinut "Cea mai frumoasa carte.." dintr-o cronica a lui Cristian Teodorescu, far s-o citesc insa! Ma bucur ca mi-ai amintit s-o cumpar sau sa-l rog pe Mos Nicolae s-o faca:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Maria, neaparat sa citesti cartea asta! Neaparat! :)

    RăspundețiȘtergere

Cele mai citite articole din acest blog