joi, 2 august 2012

Mediaş Central European Film Festival - editia a II-a




Cea de-a doua ediţie MECEFF – Mediaş Central European Film Festival, unicul festival din România consacrat cinematografiilor ţărilor vecine cu România, din aşa zisul perimetru al „Europei Centrale”, va avea loc la Mediaș, județul Sibiu, în perioada 2-8 septembrie.

După o primă ediție (5-11 septembrie 2011) ce s-a bucurat de mult succes – peste 7000 de spectatori și 150 de invitați (regizori, actori, scenariști, critici de film, distribuitori, alți specialiști din cinematografie, jurnaliști) în cele șase spații de proiecție din Mediaș (Sala Traube, Cinema Mediensis, Sinagoga, Piata Primariei), Dumbrăveni și Târnăveni, cea de-a doua ediție își propune, deopotrivă, să confirme dar și să continue în același spirit: peste 40 de filme de lungmetraj, scurtmetraj şi documentar, din cele șapte țări central-europene (Cehia, Slovacia, Slovenia, Austria, Ungaria, România, Polonia) și nu numai.

La fel ca anul trecut, și competiția celei de-a doua ediții MECEFF va fi formată tot din șapte filme, toate câştigătoare ale Premiilor naționale anuale acordate de fiecare dintre țările participante Cehia, Slovacia, Austria, Ungaria, România, Polonia şi Slovenia. Pe lângă secțiunea competitivă, dublată de o selecție de titluri de marcă produse în țările din spațiul Europei Centrale, MECEFF 2012 propune o serie de evenimente speciale, precum un portret al scenaristului Răsvan Popescu, un program special dedicat regizorului și scenaristului armean Serghei Parajanov, selecția președinteului festivalului, domnul Radu Gabrea, și un program axat pe țara invitată specială a acestei ediții, SUA, program axat pe artiștii români (Jean Negulesco, Edward G. Robinson, etc) care au reușit să scrie istorie la Hollywood.

Revenind la competiție, România intră în concurs cu unul dintre cele mai titrate filme românești ale anului 2011, Crulic – Drumul spre dincolo, scris și regizat de Anca Damian. Construit sub formă de documentar animat, Crulic spune povestea românului de 33 de ani care a murit într-o închisoare poloneză. Beneficiind de o animație de excepție, ce bifează extrem de multe stiluri, și de vocea deopotrivă caldă, tușantă și ironică a lui Vlad Ivanov, filmul Ancăi Damian a fost lansat la Locarno, unde a luat Mențiunea specială Don Quixote, recompensă căreia i s-au alăturat Mențiunea specială a competiției internaționale de la Varșovia, Mențiunea specială și Premiul juriului ecumenic la Cottbus, Premiul Amnesty la CPH:DOX, Premiul FACE la Istanbul, Marele Premiu la Annecy și premiile GOPO 2012 pentru Cea mai bună muzică (Piotr Dziubek) și Cel mai bun sunet (Sebastian Wlodarczyk, Piotr Witkowski).

Reprezentantul Poloniei este Rosa, al polonezului Wojciech Smarzowski, un film emoționant ce întoarce publicul în timp, la finele celui de-al doilea război mondial, pentru a fi martorul haosului ce a marcat viața polonezilor din fosta Prusie de Est, aflați sub stăpânire sovietică. Prezentat în cadrul celor mai importante festivaluri de gen, de la Pusan și Mar del Plata, la Palm Springs, Sofia, Istanbul și Seattle, Rosa a cucerit Marele premiu al juriului și Premiul publicului la Varșovia, și a primit o Mențiune specială la Tallinn Black Nights pentru ca, în cadrul galei Premiilor Academiei Poloneze de Film, să cucerească nu mai puțin de șapte statuete, printre care cele pentru Cel mai bun film, Cea mai bună regie și Cel mai bun scenariu.

Slovenia propune un film concept fără cuvinte, scris și regizat de Jan Cvitkovič: Archeo, o călătorie a trei oameni pe o planetă; o călătorie unul către celălalt, o călătorie către nucleul lucrurilor. Archeo este cea mai veche și cea mai frumoasă poveste despre o ființă umană. Archeo este o rugăciune. La polul opus, mizând pe o poveste cât se poate de clasică (un conflict între doi oameni simpli, ale căror vieți sunt date peste cap de cei care dețin puterea), filmul maghiar Children of The Green Dragon, regizat de Bence Miklauzic, a fost deja selecționat în competițiile unor festivaluri precum cele de la Varșovia, Moscova, Palic, Sofia, Vilnius sau Pusan.

În fine, tot în competiția MECEFF 2012, publicul prezent la Mediaș va putea urmări Die Vaterlosen, al regizoarei și scenaristei austriece Marie Kreutzer, o emoționantă călătorie în trecut, despre apropiere și singuratate, apartanență și libertate, Nicky’s Family (regia Matej Mináč), intrat în competiție din partea Slovaciei, povestea celei mai mari operațiuni de salvare din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial și impactul ei, simțit chiar și azi, sau Flower Buds, scris și regizat de Zdeněk Jiráský, o cronică a decăderii treptate a unei familii dintr-un mic orașel cehesc, peliculă laureată cu premiul Fedora la Karlovy Vary.

MECEFF – Mediaş Central European Film Festival este organizat de Ecran Cinema Management, Primaria Medias, CNC, Regiunea Tarnavelor și Ministerul Culturii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cele mai citite articole din acest blog